Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši

18. Novembra 2022.13:14
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Mirana Koštića za zločine na području Velike Kladuše 1995. godine.
Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Koštić je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), u svojstvu pripadnika NOAPZB-a pri Odsjeku vojne bezbjednosti.

Prema optužnici, Koštić je 18. marta 1995. godine u mjestu Podzvizd u općini Velika Kladuša, nakon što je H. E., kao pripadnik 506. brigade ARBiH, zarobljen i razoružan doveden do jedne trgovine nepoznatog vlasnika u istom mjestu, gdje se već nalazio optuženi Koštić, koji je, vidjevši oštećenog, rekao: “Evo Heginog ekstrema”, a zatim je istom opsovao mater, te fizički nasrnuo na njega tako što ga je najprije s obje ruke uhvatio za prsa i bacio na haubu vozila Jugo koji je bio parkiran na licu mjesta.

Nakon toga ga je počeo udarati zatvorenim šakama u predjelu lica i cijelog tijela, da bi ga zatim nastavio udarati Š. A., koji je u međuvremenu preminuo, a potom ponovo optuženi Koštić – u čemu su se smjenjivali – a od tih udaraca je oštećeni izgubio svijest. Na taj način su oštećenom H. E. nanijeli mnogobrojne povrede po cijelom tijelu, usljed čega je on trpio velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Koštić se tereti i da je istog dana u mjestu Trnovi u istoj općini, nakon što je  Ž. F. kao pripadnik 506. brigade Petog korpusa ARBiH, zajedno s većim brojem svojim saboraca, zarobljen u rejonu Podzvizda i razoružan doveden u Trnove na sprat kuće u vlasništvu Ć. O., da bi zatim bio prozvan i odveden u prostoriju u prizemlju kuće, gdje je ispitivan od strane NN pripadnika NOAPZB-a, pri čemu je u prostoriju ušao Koštić Miran i obratio se navedenom NN pripadniku riječima: “Što daš kontrašu da sjedi?”

Optuženi je zatim Ž. F. opsovao majku i rekao da klekne na koljena, nakon čega je uzeo drvenu palicu dužine oko jedan metar i oštećenog tukao po cijelom tijelu, pa kada je od siline udaraca on pao na pod, nastavio ga je udarati nogama na kojima su bile vojničke čizme, nanoseći na taj način oštećenom Ž. F. mnogobrojne povrede po cijelom tijelu.

Prema navodima optužnice, u drugoj polovini marta 1995. je u istom mjestu, nakon što je P. M. dana 18. marta 1995. godine, kao pripadnik 506. brigade Petog korpusa ARBiH, zajedno s većim brojem svojih saboraca, zarobljen u rejonu Podzvizda i razoružan doveden u Trnove, u garažu kuće nepoznatog vlasnika, odakle je u dva navrata sproveden na ispitivanje u drugi NN objekt u Trnovima.

Oba puta su ga ispitivali optuženi Koštić i Š.A., a tom prilikom su ga udarali zatvorenim šakama po cijelom tijelu, prislanjali uza zid te udarali pištoljima “tetejcima” po glavi. Nakon što je oštećeni od siline udaraca pao na pod, nastavili su ga udarati nogama, na kojima su imali vojničke čizme, po cijelom tijelu, što je oba puta trajalo oko dva sata, nanoseći na taj način oštećenom P. M. mnogobrojne tjelesne povrede.

U narednom periodu očekuje se ročište za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Amila Žunić