Vijest

Posmrtni ostaci najmanje dvije osobe pronađeni u okolini Višegrada

18. Novembra 2022.13:09
Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve iz proteklog rata. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet bit će utvrđen nakon DNK analize, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Pronađeni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe u Gornjoj Crnči kod Višegrada. Foto: Tužilaštvo BiH

Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kaže da se radi o nastavku ekshumacije koja je rađena u julu ove godine na istom lokalitetu, kada su pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe.

“Jedna od žrtava je, prema informacijama patologa koji se nalazi na terenu, ženska osoba starije dobi. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na tom mjestu stradale 1992. godine“, rekla je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ekshumacija će biti nastavljena tokom dana.

“Prilikom ekshumacije, na istoj lokaciji  –nekoliko metara dalje – uočeno je još posmrtnih ostataka. Ponovo će se raditi naredba i ekshumacija će se proširiti i na ovaj dio“, potvrdila je Fazlić.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da su podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela dobijeni zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i INO-a BiH. Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize, biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar – patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik INO-a BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a RS-a.

Jasmin Begić