Vijest

Velika Britanija odbacuje da Karadžić ima loš zatvorski tretman, pristup medijima se kontroliše zbog štete žrtvama

10. Novembra 2022.10:58
Nakon pisma intelektualaca iz Srbije koji su se žalili na zatvorske uslove tražeći da se doživotno osuđeni Radovan Karadžić premjesti iz zatvora u Velikoj Britaniji, iz ambasade ove zemlje su BIRN-u Bosne i Hercegovine kazali da bivši predsjednik Republike Srpske nema lošije uslove od drugih zatvorenika i kako će pristup medijima biti kontrolisan zbog štete koju može nanijeti žrtvama.

This post is also available in: English


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, mart 2019. Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG/POOL

U odgovoru za Balkansku istraživaču mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi se kako je “Ujedinjeno Kraljevstvo pozitivno odgovorilo na zahtjev Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da osigura služenje kazne Radovanu Karadžiću i time pruža podršku međunarodnom pravosuđu”.

“[Karadžić] nema poseban niti drugačiji tretman. Njegov pristup medijima predmetom je kontrola jer takav kontakt može nanijeti ozbiljnu dodatnu štetu njegovim žrtvama. Ove kontrole su u skladu sa zakonom i politikama Zatvorske službe Ujedinjenog Kraljevstva koje važe za sve zatvorenike u UK”, navodi se u odgovoru Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva za BIRN BiH.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” ranije su upozorili kako “Radovan Karadžić ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije na koju je u martu 2019. godine osuđen zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini”.

“Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije, i mi žrtve smo duboko ubijeđene da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, shodno zakonima u Velikoj Britaniji. (…) Mi žrtve nikada nismo dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije”, stoji u pismu udruženja žrtava.

Portal Večernjih novosti je 29. oktobra objavio vijest kako je 120 intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputilo pismo i apel generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, od koga traže “da se Karadžiću što prije promijeni mjesto služenja kazne zbog grubo narušenih ljudskih i zatvorskih prava, kao i zbog opasnosti da se sadašnji tretman odrazi na njegovo zdravlje, ali i da mu se život dovede u opasnost”.

“Bez prava na susrete sa porodicom i pravnim timom, bez mogućnosti da koristi računar ili lampu, bez mogućnosti da mu se uplaćuje novac za hranu ili telefon, u potpunoj izolaciji, izložen psihičkom maltretiranju – tako izgledaju ljudska prava koja je Velika Britanija omogućila Radovanu Karadžiću, u zatvoru na ostrvu ‘White’”, objavile su Večernje novosti.

U saopštenju udruženja žrtava tada je navedeno kako je Republika Srbija uz pomoć Ruske Federacije angažovala više od 120 intelektualaca koji su ranije pružali podršku osuđenima za ratne zločine da napišu pismo u kojem kritikuju Vladu Velike Britanije, Međunarodni mehanizam za krivične sudove i “navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Karadžić”.

Radovana Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Jasmin Begić


This post is also available in: English