Vijest

Građani BiH odaju počast srebreničkom “skupljaču kostiju” Ramizu Nukiću

9. Novembra 2022.12:51
Ramiz Nukić, koji je preživio genocid i godinama tragao za kostima srebreničkih žrtava po šumama istočne Bosne, u kojima su brojne žrtve ubijene, preminuo je u 63. godini.


Ramiz Nukić. Foto: BIRN BiH

Ramiz Nukić, koji je godine posvetio svojoj ličnoj misiji – pronalaženju posmrtnih ostataka bošnjačkih žrtava genocida koji su u julu 1995. počinile snage bosanskih Srba, preminuo je u 63. godini.

On je u proteklih 27 godina, hodajući šumama oko Srebrenice i Bratunca u istočnoj Bosni, pronašao posmrtne ostatke više od 300 žrtava genocida.

Ramiz, koji je preživio srebrenički genocid, koristio je svaki slobodan trenutak da traga za posmrtnim ostacima svojih prijatelja, članova porodice i ljudi iz tog kraja koje je poznavao.

Njegova nemilosrdna potraga bila je uzrokovana ličnim gubitkom jer je u srebreničkom genocidu, počinjenom u julu 1995. godine – kada su snage bosanskih Srba ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka – izgubio oca i dva brata.

“Znam po 30 ili 40 kilometara da obiđem za dan dok nešto ne pronađem”, rekao je Ramiz u intervjuu za BIRN 2016. godine.

“Ne mogu da gledam u potoku da ove kosti leže dolje, da truhnu, a nečija mati ili sestra plače, traži”, objasnio je on.

Vijest o njegovoj smrti izazvala je mnoštvo reakcija odavanja počasti na društvenim mrežama.

“Godinama je skupljao kosti žrtava genocida u Srebrenici po podrinjskim vrletima. Znao je svaki pedalj puteva i prostora golgote iz 1995”, napisao je na Twitteru Adem Mehmedović, novinar i historičar iz Srebrenice.

“Bio je prijatan čovjek, blagog osmijeha i lijepog ponašanja. Neka mu je vječni rahmet”, poručio je Mehmedović.

“Ramiz je svoj život posvetio pronalaženju posmrtnih ostataka svojih komšija, prijatelja, voljenih i stranaca čiji su životi brutalno oduzeti tokom genocida u Bosni”, napisala je na Twitteru istraživačica genocida Arnesa Buljubašić Kustura.

Nakon što su srpske snage napale Srebrenicu, više hiljada muškaraca pokušalo je preko šume probiti se do teritorije koja je bila pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine. Među njima je bio i Nukić sa ocem i braćom.

Međutim, nakon što je kolona Srebreničana granatirana i presječena, u strahu i panici, Nukić se rastao s braćom i ocem, i nikada ih više nije vidio.

Nukić je svoju priču o skupljanju kostiju u srebreničkim šumama ispričao u emisiji BIRN-a BiH “TV Justice”, a posljednji put njegovo svjedočanstvo je zabilježeno u projektu “Životi iza polja smrti”.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.721 žrtve genocida.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko 1.200 srebreničkih žrtava.

Azem Kurtić