Suđenje

Đokić i ostali: Tužilaštvo traži kazne za nekadašnje policajce iz Janje

7. Novembra 2022.16:46
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da osmorica bivših pripadnika policije budu osuđena za progon mučenjem bošnjačkog stanovništva u Janji od 1992. do 1994. godine.
Janja. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo da su Milan Đokić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković počinili zločin protiv čovječnosti.

“Od otežavajućih okolnosti treba cijeniti da su oni bili policijski službenici, a Đokić komandir, kao i upornost, okrutnost, bezobzirnost, te veliki broj žrtava, koje nisu predstavljale nikakvu opasnost”, kazao je tužilac Edin Muratbegović.

On je naveo da je dokazano da je Đokić bio komandir Staničnog odjeljenja milicije u Janji od kraja 1992. do juna 1993., a kasnije zamjenik komandira, Trišić operativni radnik Službe nacionalne sigurnosti, a ostali optuženi pripadnici policije u Janji.

Tužilac je rekao da su Odbrane osporavale da je u određenom periodu postojalo mjesto zamjenika komandira, ali da su materijalni dokazi to potvrdili.

Muratbegović je analizirao iskaze svjedoka za pojedine tačke optužnice, navodeći da je dokazano privođenje većeg broja civila u Policijsku stanicu, gdje su ispitivani i premlaćivani. On je ukazao na svjedoke koji su identifikovali optužene.

Tužilac je odbacio iskaze svjedoka Odbrane koji su osporavali navode svjedoka Tužilaštva, navodeći da su neki bili za to “i te kako zainteresovani”, jer su i sami bili učesnici dešavanja. Dodao je da su svjedočile bivše kolege optuženih i njihovi srodnici.

“Te izjave su netačne i neuvjerljive, radi se o pristrasnim svjedocima”, kazao je Muratbegović.

On je podsjetio na iskaze svjedoka da je Đokić uživao autoritet među policajcima, kao i da je jednom od oštećenih rekao: “Mi ne tučemo, mi za to zovemo specijalce.”

Tužilac se osvrnuo na događaje od 28. januara 1993., kada su Bošnjaci u Janji protestovali zbog ubistva bračnog para i odvođenja drugih ljudi. Naveo je da su tu bili Đokić i pripadnici policije, a da su se pojavili i specijalci, te da su se okupljeni razbježali i da je jedna žena ubijena.

Muratbegović je podsjetio na iskaz svjedokinje koja je izjavila da je vidjela Đokića u vozilu, gdje su bila i dva nepoznata lica, koja su pucala. On je kazao da je Đokić toj svjedokinji, prilikom uviđaja zbog ubijene žene, rekao: “Ti mnogo znaš”, te na taj način uticao na nju kao očevica.

On je podsjetio i na svjedoka koji je kazao da mu je otac pričao kako su ga pretukli Čobić i još jedan policijac.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 28. novembar.

Marija Taušan