Vijest

BIRN predstavlja serijal ratnih “Priča solidarnosti”

2. Novembra 2022.10:00
Novi serijal BIRN-a govori o osobama koje su rizikovale vlastitu bezbjednost kako bi pomogle ljudima druge nacionalnosti tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.


Refik Višća, o kojem govori prva videopriča iz serijala. Foto: BIRN.

Balkanska istraživačka reporterska mreža (BIRN) kreće od danas s objavljivanjem multimedijskog serijala pod nazivom “Priče solidarnosti”, u čijem fokusu su ličnosti koje su tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uprkos rizicima s kojima su se suočavale, ponudile pomoć ljudima druge nacionalnosti.

Prva priča posvećena je Refiku Višći, vojnom policajcu Armije Bosne i Hercegovine iz Zavidovića koji je ubijen dok je u augustu 1992. godine spašavao 12 zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prateća videopriča, snimljena u Zavidovićima, donosi svjedočenja Refikove sestre, brata i bratića.

Ostale priče serijala govore o čovjeku pravoslavne vjeroispovijesti, vozaču hitne pomoći, koji je pomogao da se spasu životi Bošnjaka, o oficiru Jugoslovenske narodne armije (JNA) koji je pokušao da spriječi srpske vojnike da iz voza otmu putnike nesrpske nacionalnosti, i o Srbinu s Kosova koji je intervenisao kako bi spriječio policajce da ubiju njegove komšije Albance.

“Cilj serijala je da promoviše pozitivne narative, da naglasi da su čak i u vremenima nasilne mržnje neki ljudi bili sposobni pokazati solidarnost sa civilima s druge strane etničke podjele koji se nisu borili a koji su stradali ili bili u opasnosti”, objašnjava urednik BIRN-a Matthew Collin.

Serijal “Priče solidarnosti” dio je BIRN-ovog projekta Balkanska tranziciona pravda. Druga priča ovog serijala bit će objavljena 9. novembra.