Suđenje

Srbijansko tužilaštvo traži zatvorsku kaznu za ubistvo bračnog para tokom rata u BiH

31. Oktobra 2022.15:55
Tokom iznošenja završnih riječi, tužiteljka je od Višeg suda u Beogradu zatražila da optuženog Danka Vladičića osudi na 12 godina zatvora zbog ubistva bračnog para u selu Brod na Drini tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN.

Tužiteljka za ratne zločine Ljubica Veselinović kazala je 28. oktobra pred Višim sudom u Beogradu da Vladičić treba da bude osuđen na najmanje 12 godina zatvora zbog ubistva Rame i Time Vranjače u njihovoj kući u selu Brod na Drini, kod Foče, jugoistočna BiH, 18. avgusta 1992. godine.

“Iako nije bio pripadnik nijedne oružane formacije, ovo krivično delo je počinio u kontekstu ratnih dešavanja, a žrtve su bili civili”, rekla je tužiteljka u završnoj reči.

Ona je istakla da su iskazi zaštićenog svedoka, članova porodica žrtava i drugih, pokazali da je Vladičić u vreme zločina bio u selu i pucao u ovaj bračni par.

Veselinović je objasnila da je zaštićena svedokinja izjavila da je Vladičić odmah nakon zločina došao u njen stan i rekao joj da ih je ubio.

Tužiteljka je dodala da niko od svedoka odbrane koji su tvrdili da su videli Vladičića u Beogradu tokom leta 1992. godine, kada je zločin u Brodu na Drini počinjen, ne može da precizira tačne datume.

“Predlažem da sud optuženog proglasi krivim i osudi ga na 12 godina zatvora”, naglasila je Veselinović.

Vladičićev advokat, Momčilo Bulatović, rekao je da njegov klijent nije mogao počiniti ratni zločin protiv civilnog stanovništva s obzirom da nije bio pripadnik nijedne oružane formacije, te da se celi dokaz Tužilaštva zasniva na iskazu jednog zaštićenog svedoka.

“Svedočenje jednog svedoka ne može biti pouzdan dokaz, pogotovo ako taj svedok nema direktna saznanja”, rekao je Bulatović.

“Nijedan svedok koji je saslušan nije potvrdio priču (zaštićenog) svedoka S1 u nijednom delu – sve je to rekla kazala”, dodao je on.

Vladičić je kazao da se slaže sa završnim rečima svog advokata i ponovio da u vreme zločina nije bio u Brodu na Drini.

Prema navodima optužnice, Vladičić je 18. avgusta 1992. godine ušao u stan Rame i Time Vranjače u Brodu na Drini i ubio ih pucajuči iz vatrenog oružja. Njihova tela nikada nisu pronađena.

Vladičić je na početku suđenja negirao optužbe.

U optužnici nije precizirano da li je bio pripadnik bilo koje policijske ili vojne jedinice, a sam Vladičić je rekao da tokom rata nije bio član nijedne oružane grupe.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju u BiH podiglo je optužnicu protiv Vladičića u februaru 2019. godine, a srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je slučaj, te ga je optužilo u februaru 2021. godine.

Presuda će biti izrečena 16. novembra.

Milica Stojanović