Vijest

Diana Kajmaković suspendovana od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Državnog tužilaštva

31. Oktobra 2022.16:44
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je odluku kojom je Diana Kajmaković udaljena od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a koja će trajati do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka, saopćeno je iz VSTV-a.

Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

“Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a za tužioce, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Suspenzija traje od 31. oktobra ove godine – do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Kako se navodi u saopćenju, Prvostepena disciplinska komisija se prilikom donošenja odluke rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi za diskreciono privremeno udaljenje. Razlog tome je što je podnesena disciplinska tužba s prijedlogom da se tužena proglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine za radnje koje su, s obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti tokom disciplinskog postupka.

“Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije, te da je u cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano da se Diana Kajmaković privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka”, pojašnjavaju iz VSTV-a.

U oktobru ove godine UDT je podnio disciplinsku tužbu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković i zatražio mjeru razrješenja dužnosti tužene. Tužba je podnesena zbog četiri disciplinska prekršaja, među kojima je i da je koristila svoju funkciju kako bi pribavila neopravdane koristi za sebe ili druge osobe. Kako se navodi, Kajmaković se tereti i da se miješala u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, potom da je ponašanjem u sudu ili tužilaštvu i izvan ovih institucija naštetila ugledu funkcije, kao i da je drugim ponašanjem počinila ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovela u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Disciplinska tužba je podnesena nakon istrage koja je pokrenuta početkom oktobra, a nakon što su 26. septembra Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopćilo Ministarstvo finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Prilikom imenovanja novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, VSTV je odlučio da Kajmaković – kao zamjenica glavnog tužioca i kandidatkinja za ovu poziciju – bude isključena iz procedure, nakon što je ranije Odjel za imenovanje konstatovao da se postavlja pitanje njenog tužilačkog integriteta.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Emina Dizdarević Tahmiščija