Suđenje

Goran Govedarica: Optuženi udarao pištoljem kao čekićem

28. Oktobra 2022.11:32
U nastavku suđenja Goranu Govedarici za ratni zločin počinjen u Gacku, pred Okružnim sudom u Trebinju svjedočio je oštećeni Aziz Čustović, koji je rekao da ga je optuženi više puta izvodio iz podruma, gdje su bili zatvoreni, te ga maltretirao.


Okružni sud u Trebinju. Foto: BIRN BiH 

Čustović, koji je jučer, 27. oktobra, svjedočio putem video-linka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ispričao je da je zarobljen na radnom mjestu u vozilu, na putu Trebinje – Gacko, odakle je odveden u Poštu u Gacko. Tu je, kako je posvjedočio, zatekao veći broj svojih sunarodnika, a Poštu su napustili nakon četiri dana. U Pošti, kako je ustvrdio, nije bio Goran Govedarica, ali u “Samačkom hotelu”, gdje su kasnije prebačeni, jeste.

Svjedok je rekao da Govedarica nije nosio uniformu, te da je iz podruma hotela izvodio koga je htio, ispitivao ih i maltretirao, a pogotovo njega.

“Svako veče iza ponoći dođe pijan, izvodi me… Nosio je pištolj, udarao me nekim predmetom, ispitivao me, maltretiranje satima”, kazao je svjedok Čustović.

Optužnica tereti Govedaricu za maltretiranje civila te ubistvo jednog civila u Gacku.

Na pitanje tužiteljke Bojane Marković u vezi sa zadobijenim povredama, svjedok je rekao da je imao povrede ne samo od optuženog već i od drugih.

“Udarao je pištoljem kao čekićem”, naveo je svjedok.

Ustvrdio je da optuženog Govedaricu poznaje od petog razreda, a ponekad su, kako je dodao, zajedno igrali i fudbal.

“Njegov otac je bio divan, ja sam mu to i govorio… On je samo tražio razlog da maltretira”, kazao je svjedok.

Prema Čustoviću, optuženi Govedarica ih je maltretirao na spratu, gdje je vjerovatno bila recepcija, a iza nje “neka prostorija”.

Na pitanje tužiteljke da li zna šta se desilo sa Arifom Jaganjcem, svjedok je rekao da je on prvi odveden iz hotela, ubijen i bačen u rijeku, ali da ne zna ko ga je ubio.

“Nisam mogao vidjeti ko ga je prozvao, ali mi zatvorenici smo pričali da ga je Goran izveo”, kazao je svjedok.

Nakon što ga je tužilteljka podsjetila na ranije datu izjavu u kojoj tvrdi da se sjeća kako ga je prozvao i odveo Goran Govedarica, svjedok je rekao da je sve to tačno, ali da on nije vidio Gorana, već mu je samo čuo glas.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao da mu je optuženi govorio kako je njegov djed bacio Govedaričinog djeda u jamu.

“Ja sam njemu rekao da to nije tačno. Goran me poslije pustio, više me nije prozivao”, naveo je svjedok.

Na pitanje da li je tražio ljekarsku pomoć, svjedok je pojasnio da je izlazio i tražio pomoć i da je tu bila doktorka Sanja, koja je sa njim radila, a na pitanje da li je tražio pomoć za povrede koje je dobio od optuženog, naveo je da su zarobljenici sami “bucali” potkošulje i stavljali na rane.

Nastavak suđenja u ovom predmetu je zakazan za 14. novambar.

Aziz Čustović je trebalo danas da svjedoči i u predmetu koji se pred Okružnim sudom u Trebinju vodi protiv Predraga Lažetića, ali se Odbrana, zbog zdravstvenih razloga, nije mogla pojaviti na suđenju.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić kazao je da postupci već dugo traju te da će istražiti da li je u slučaju Lažetića u pitanju opstrukcija, budući da se dugo vremena čekalo na svjedočenje Čustovića.

Svjedok Čustović je na kraju rekao da se on više neće odazivati na svjedočenje, jer je bolestan. Tužiteljka Marković je ostala pri stavu da Okružno javno tužilaštvo u Trebinju ne odustaje od ovog svjedoka.

Nikolija Bjelica-Škrivan