Suđenje

Tužilaštvo zatražilo izricanje maksimalne kazne Bobanu Inđiću za zločin u Štrpcima

27. Oktobra 2022.14:49
Tokom iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je izricanje maksimalne kazne zatvora Bobanu Inđiću, koji je optužen za zločine počinjene 1993. u Višegradu.

Stanica u Štrpcima. Foto: Wikimedia

Tužilac Tarik Crnkić je tokom iznošenja završnih riječi kazao da je Boban Inđić – kao komandant Interventne čete Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa komandantom ove brigade Lukom Dragičevićem i ostalim optuženima – postupao suprotno pravilima međunarodnog prava na način kako je to opisano u optužnici.

Inđić je optužen za ubistvo 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, zajedno sa Dragičevićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Petkom Inđićem, Radojicom Ristićem i Miodragom Mitrašinovićem.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. oktobra izrekao prvostepenu presudu kojom je Dragičević oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila, dok su sedmorica bivših pripadnika VRS-a osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima.

Predmet u odnosu na Inđića je razdvojen u novembru 2021. godine jer se nalazio u pritvoru u Srbiji, gdje je čekao izjašnjenje o krivici za učešće u saobraćajnoj nesreći.

Crnkić je kazao da iz izvedenih dokaza Tužilaštva jasno proizilazi uloga Dragičevića nad procesom izvršenja predmetnog krivičnog djela i da on ne čini ništa da spriječi ponašanje ostalih pripadnika.

Dodao je da izvedeni dokazi prate slijed inkriminisanih radnji te da su svi optuženi, kao učesnici, opisani od strane najmanje dva očevica.

Čitajući završne riječi, kazao je da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da su 27. februara 1993. Boban Inđić i Milan Lukić primorali otpravnika vozova da zaustavi voz broj 671 u Štrpcima, iako nije bilo predviđeno njegovo zaustavljanje.

Prema njegovim riječima, Inđić i Lukić su iz voza izdvajali putnike nesrpske nacionalnosti i predavali ih vojnicima, a što je potvrdio svjedok pokajnik Mićo Jovičić. Optuženi su potom civile odveli na područje općine Višegrad u zgradu osnovne škole i, nakon što su izvedeni iz kamiona, svi optuženi su udarali civile – rukama, nogama i kundacima.

Lukića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu.

Maltretiranje civila je trajalo do 19 sati, kazao je tužilac Crnkić, dodavši da je nakon toga naređeno da se civilima vežu ruke žicom, te da su tri do četiri vojnika uvlačili civile u kamion, što je dokazano navodima svjedoka.

Nakon što su civili ubačeni u kamion, odvezeni su na lokalitet sela Mušići i ubijeni, nakon čega je organizovano bacanje tijela u Drinu s ciljem uklanjanja dokaza – što su potvrdili svjedoci.

Tužilac Crnkić je, nakon čitanja imena svih 20 ubijenih civila, od Državnog suda zatražio izricanje maksimalne kazne zatvora.

Iznošenje završnih riječi Odbrane zakazano je za 24. novembar.

Aida Trepanić