Suđenje

Svjedok promijenio iskaz koji inkriminiše pripadnike srpskih snaga

25. Oktobra 2022.16:07
Na suđenju u Beogradu dvojici bivših pripadnika srpskih snaga koji se terete da su 1992. godine učestvovali u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bosanskog Novog, svjedok je kazao da je njegov prethodni iskaz koji inkriminiše optužene, lažan.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Svedok Zoran Kenjalo je pred Višim sudom u Beogradu danas izjavio da je lažno svedočio da su optuženi Milenko Karlica i Željko Novaković umešani u ubistvo 27 Bošnjaka iz Bosanskog Novog u junu 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kenjalo je takođe bivši pripadnik srpskih snaga i već je osuđen za učešće u ubistvima u Bosanskom Novom nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice.

„Pred ovim Sudom želim da se izvinim Milenku Karlici, ništa što sam o njemu rekao (u iskazu iz 2016.) nije tačno“, rekao je Kenjalo Sudu.

Naglasio je da je „morao nekoga da pomene” dok ga je tužilac ispitivao u vezi sa zločinom, pa je naveo optuženog Novakovića jer ga je poznavao pre rata.

Prema navodima optužnice, srpske snage su 22. juna 1992. godine zarobile civile bošnjačke nacionalnosti iz mesta Maslovare, Alići i Ekići na području Bosanskog Novog i odveli ih na obližnje pravoslavno groblje, gde su pred ženama i decom tukli muškarce.

Muškarci su potom odvedeni na muslimansko groblje, gde im je naređeno da iskopaju zajedničku grobnicu. Srpski vojnici su tada pucali i ubili njih 24. Usput su ubijena još tri civila, Bošnjaka.

Srpske snage su 1996. godine iskopale većinu tela zakopanih na muslimanskom groblju, odneli ih na ušće reka Japre i Sana i bacili ih u vodu.

U primarnoj grobnici na muslimanskom groblju 1998. godine pronađeni su posmrtni ostaci šest osoba, 2001. na ušću Japre pronađeni su posmrtni ostaci za koje je identifikacijom utvrđeno da pripadaju još dvema žrtvama zločina, a ostaci još jedne žrtve pronađeni su nizvodno u naselju Jablanica.

Posmrtni ostaci drugih ubijenih žrtava koje su bačene u vodu do danas nisu pronađeni.

Prema optužnici, Milenko Karlica je naredio zločin i sa Željkom Novakovićem i još preko 20 osoba učestvovao u njemu. Karlica i Novaković su se na početku suđenja u septembru izjasnili da nisu krivi.

Kenjalo je nakon priznanje krivice  2016. osuđen na pet godina zatvora. Krivicu su priznali i ostala dvojca optužena, Stojan Kenjalo i Dragan Balaban, te su osuđeni na po sedam godina zatvora.

Tokom današnjeg svedočenja Kenjalo je objasnio da je bio „pod stresom i u  strahu“ dok su ga ispitivali u Tužilaštvu BiH, pa je na pitanje o optuženom Karlici samo potvrdio Balabanovu tvrdnju da je Karlica kriv.

Kenjalo je ispričao da je bio prisutan kada se zločin desio, ali da su Karlica i Novaković pratili konvoj žena i dece koji su napuštali to područje i nije ih bilo kada su Bošnjaci ubijeni.

On je dodao da ne zna ko je ubio Bošnjake. „Nisam video, bila je noć”, rekao je on.

Za isti zločin trenutno se u BiH sudi 12 osoba.

Optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Milica Stojanović


This post is also available in: English