Suđenje

Macanović: Svjedoci čuli – “Ifet je ubijen”

25. Oktobra 2022.16:04
U nastavku suđenja za zločine počinjene u junu 1992. na području Ključa, Odbrana optuženog Milenka Macanovića je izjavila da je svjedok Muhamed Kozarac nagovoren da svjedoči i da iskaz, koji daje pod zakletvom, nema veze sa istinom.


Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Prvi svjedok Optužbe na današnjem ročištu Muhamed Kozarac izjavio je da je u junu 1992. fizički maltretiran jer je musliman. Opisao je taj, kako je rekao, 26. juni 1992. godine.

“Vojska je opkolila kuće i pokupila sve muške. Tukli su nas i pred mojom kućom. Odveli su nas na Krasulje kod škole. Odatle su nas autobusima vozili do osnovne škole u Ključu, u fiskulturnu salu”, kazao je.

Svjedok je naveo da je jedanaest puta padao u nesvijest, usljed premlaćivanja tokom ispitivanja u sali. Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Fikreta Hodžića ko ga je ispitivao, svjedok je odgovorio: “Macan.”

“Dovezli su nas predvečer. Tu noć smo prenoćili. Odmah su me vodili na ispitivanje prvi dan. Preko sedam puta su me vodili na ispitivanje”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja tužioca Adnana Kapića, svjedok je kazao da su sljedeći dan odvedeni na “Manjaču”.

“Sjećam se kad su ubili Ifeta Vučkića, čuo sam da Hilmo govori… kao iz sna sam čuo: ‘Macan ga je ubio’”, izjavio je svjedok i dodao da nije vidio, ne preciziravši kako je siguran ko je to izjavio.

Sudija Hodžić je upitao svjedoka kada je saznao za smrtonosne povrede koje su nanesene Vučkiću, na šta je svjedok odgovorio da mu je Hilmo rekao u Ključu kod kuće i kad su bili u sali. Tužilac Kapić je svjedoka pitao da li je bio u Travniku nakon toga i da li je tada bilo govora o navedenim događajima, što je svjedok potvrdio.

Branilac optuženog Macanovića, advokat Marinko Brkić upitao je svjedoka kada se vratio iz Hrvatske, na šta je on odgovorio da je to bilo 1991. godine i da je “pobjegao od rata”, nakon čega mu je branilac pročitao dio iz iskaza datog tokom istrage, gdje se navodi da je dobio otkaz i došao godinu prije.

“Tu večer sam ispitan dva puta, to je bio 26. juni”, kazao je svjedok i dodao da ga je oba puta ispitao optuženi, koji je bio u vojnoj uniformi, imao dugi šareni mantil, dugu crnu kosu i bajonet nož, koji bi civilima stavljao ispod oka.

Na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da nije poznavao ostale policajce koji su bili prisutni, ali da su ga udarali kad god su ostale odvodili na ispitivanje.

Branilac je svjedoka pitao da li ga je i narednih dana, tokom preostalih pet ispitivanja, ispitao optuženi, na šta je svjedok odgovorio da je non-stop bio u nesvijesti, nakon čega mu je branilac optuženog prezentirao nepodudarnosti koje je danas izjavio.

“U istrazi ste rekli da je drugi dan bio 26. juni, danas kažete 27., niste Macanovića tad spomenuli”, kazao je branilac, na šta je svjedok odgovorio: “Ne mogu, bio sam iscrpljen… nisam znao ni gdje sam, bio sam crn.”

Svjedok je Odbrani potvrdio da je u Travniku bio tek ’94. godine.

“Ti ćeš umrijeti s tim lažima”, obratio se optuženi svjedoku.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tereti optuženog Milenka Macanovića, zvanog Macan i Maca, da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, Vojna pošta Ključ, tokom rata u Republici Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine došao u prostorije OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, gdje su bili civili Bošnjaci, i naredio dvojici civila da se međusobno tuku, davši im palice. Prema navodima optužnice, kad je, zajedno sa Simom Vujičićem, koji je preminuo, vidio da se ne tuku dovoljno jako, vojničkom čizmom je udarao Ifeta Vučkića, koji je od posljedica preminuo na mjestu događaja.

Drugi svjedok Nedžad Maslić izjavio je da ne poznaje optuženog, te da je sa ocem bio odveden u salu u osnovnoj školi u Ključu, gdje su prenoćili, odakle su pušteni sljedeći dan.

“Čovjek u šarenoj uniformi sa bijelim opasačem, imao je dugu kosu, sjedio je za stolom i pitao je li me neko tukao i koga imam tu. Otišao sam po oca, on je rekao da nemamo oružje i pustili su nas oko 16 sati”, rekao je i na pitanje tužioca dodao da ne poznaje i nije vidio Rifeta Zukanovića i Ifeta Vučkića.

“U sali je neko rekao: ‘Ifet je ubijen’, nisam vidio ko jer sam bio okrenut prema zidu, nismo se smjeli okretati. Bio sam tu 25. juna i sutradan smo pušteni”, izjavio je.

Odbrana se svjedoku zahvalila na, kako su kazali, korektnom svjedočenju, te je u spis uložila zapisnike o saslušanju tokom istrage prethodnog svjedoka.

Tužilaštvo je predložilo pozivanje dodatnog svjedoka, čemu se Odbrana usprotivila, a Sudsko vijeće će o ovome prijedlogu odlučiti nakon izvođenja svih dokaza.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 7. novembar, planirano je saslušanje tri preostala svjedoka Tužilaštva i ulaganje materijalnih dokaza.

Amila Žunić