Suđenje

Macanović: Nepodudarnosti svjedočenja i iskaza iz istrage

18. Oktobra 2022.16:40
U nastavku suđenja Milenku Macanoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ključ počinjen 1992. godine, svjedok Optužbe je izjavio da dijelovi njegova iskaza koji je dat tokom istrage nisu tačni.


Kantonalni sud Bihać. Foto: BIRN BiH

Svjedok Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Rifet Vučkić izjavio je da je prije rata živio u Ključu i da je sve bilo normalno do 25. juna 1992. godine.

“Ujutro tog dana je ušla srpska vojska u kuću. Rekli su da je samo pretres, a svi smo privedeni do Balijevića. Tamo je jedan vojnik izašao na binu i rekao da će nas pustiti jer smo i mi spasili Srbe”, izjavio je svjedok, dodavši da su odvedeni u Krasulje – njih stotinu u jednom autobusu.

Nakon toga su, kako je naveo, odvedeni do OŠ “Nikola Mačkić”.

“Kako smo izlazili, prolazili smo kroz špalir i udarali bi nas. Sjeli smo u salu, ruke su bile iznad glave, a glava između nogu, tu smo ostali 24 sata”, rekao je svjedok.

Kazao je da je sljedeći dan bio najgori.

“Tada su nas masovno vodili na ispitivanje, tamo su ljude udarali. Molio sam Boga da me ubiju, puno njih je molilo. Kad sam ušao na ispitivanje, tukli su me, nisam imao daha, leđa su mi bila crna. Udarali su me palicom, naredili da podignem majicu”, naveo je svjedok.

Kako je rekao, ispitani su bili na desnoj strani, a oni koji nisu ispitani bili su okrenuti leđima. Svjedok je opisao trenutak ubistva njegovog brata Ifeta Vučkića.

“Ušla je grupa od pet-šest vojnika. Kod jednog sam vidio dugu, crnu, prosijedu kosu – znao sam da je Macan. Viđao sam ga, jedini je imao takvu kosu”, naveo je svjedok opisujući optuženog Macanovića i dodao da je nakon rata saznao da je bio vojvoda, a “oni su mogli i ubiti, ne samo tući kao ostali vojnici”.

“Čuo sam da jedan pita: ‘Šta ćemo sa ovima?’, a on je rekao: ‘Pobiti bagru svu!’”, dodao je.

Svjedok je izjavio da su optuženi Macanović i Simo Vujičić naredili njegovom bratu i još jednom civilu da se udaraju.

“Macanović je udario mog brata tupim predmetom, a nakon toga nogom u glavu. To je bio smrtonosni udarac. (…) Nije ubio čovjeka, vojnika, nego dijete”, kazao je.

Tužilaštvo USK-a tereti optuženog Milenka Macanovića, zvanog Macan i Maca, da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Vojna pošta Ključ, tokom rata u Republici Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine došao u prostorije OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, gdje su bili civili Bošnjaci, i naredio dvojici civila da se međusobno tuku, davši im palice. Prema navodima optužnice, kad je, zajedno sa Simom Vujičićem, koji je preminuo, vidio da se ne tuku dovoljno jako, vojničkom čizmom je udarao Ifeta Vučkića, koji je od posljedica preminuo na mjestu događaja.

Kako je naveo, čuo je drugog oštećenog kako govori da njegov brat ne diše, nakon čega je počeo plakati i potrčao ka njemu, kada mu je neko rekao: “Sjedi ili ćeš biti ubijen!”

“Još nekoliko minuta je ležao i odnijeli su ga, rekli su da je došla hitna. Kasnije su rekli da je dobro i da je u bolnici. (…) Kad sam pušten, prošao sam pored Doma zdravlja, a jedan vojnik je na kapiji rekao da je doveden mladić, ali mrtav”, kazao je svjedok.

On je izjavio da je optuženog Macanovića poznavao iz viđenja, da je izlazio na mjesto u blizini njegovog restorana i da ga je viđao ispred. Odbrana je upitala da li je ulazio u njegov objekat, na šta je svjedok odgovorio da nije. Potvrdio je da je na objektu pisalo ime i prezime optuženog, dok je optuženi Macanović naveo da se njegov restoran zvao “Ključ“, na šta je reagirao tužilac Adnan Kapić rekavši da svjedok opisuje natpis koji se nalazio ispod naziva objekta.

Odbrana je pronašla niz nepodudarnosti svjedočenja sa iskazom koji je svjedok dao u istrazi, što je i prezentirala. Branilac optuženog Macanovića, advokat Marinko Brkić, doveo je u pitanje dio izjave u kojem svjedok navodi da je optuženi jedini u Ključu imao dugu kosu, kao i poznanstvo sa optuženim, natpis na objektu, prisustvo lica u prostorijama škole, način sjedenja, identitet ostalih vojnika, te uniformu koju su nosili vojnici.

Branilac Brkić je svjedoka upitao u koju je srednju školu išao njegov ubijeni brat, na šta je svjedok odgovorio kako misli da nije upisao srednju školu. Odbrana je navela kako je jedan od svjedoka izjavio da su on i ubijeni išli zajedno u srednju školu i vozili se istim autobusom.

Svjedok je kazao da je istina ono što govori i da stvari koje su u iskazu drugačije navedene nije rekao, ali je i kazao da nije čitao zapisnik, nego mu je pročitan.

“U iskazu stoji i da nema primjedbi na izjavu. Morao je čuti ako su mu čitali. Istraga je nezakonita! Simo Vujičić taj dan nije ni bio u sali. Dokazat ćemo da je postupak iskonstruisan protiv Macanovića”, rekao je branilac Brkić.

Optuženi Macanović se obratio svjedoku govoreći da je prvi put da se vide.

“Dokazat ćemo zašto sam izabran da budem pred ovim sudom”, izjavio je optuženi.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. oktobar.

 

Amila Žunić