Suđenje

Salkić: Naredne sedmice presuda za višestruko silovanje u Velikoj Kladuši

13. Oktobra 2022.16:20
Iznoseći završnu riječ pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Tužilaštvo je zatražilo da optuženi Senad Salkić bude proglašen krivim za višestruko silovanje i maltretiranje civila na području Velike Kladuše, dok je Odbrana navela kako očekuje nepristrasnu odluku Suda, naglasivši da je cijeli postupak zastario.

Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Branilac optuženog, advokat Husein Mušić, naveo je da Odbrana odustaje od dovođenja posljednjeg svjedoka, te uložio materijalne dokaze, kojima je prigovorilo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Postupajuća tužiteljica Ornela Cerić-Mrenica je tokom iznošenja završne riječi navela da je Tužilaštvo nesporno i van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret – u vrijeme, na mjestu i na način kako je to navedeno u optužnici.

Dodala je kako su sve tačke optužnice dokazane iskazima svjedoka i materijalnim dokazima, a one koje se tiču silovanja, i nalazima vještaka. Tužiteljica je istakla da je Tužilaštvo svjesno manjkavosti u iskazima svjedoka, ali je, smatra, više dokaza koji potkrepljuju izjave.

Osvrćući se na tačke višestrukog silovanja, Cerić-Mrenica je navela kako smatra da je Odbrana nastojala dovesti u pitanje kredibilnost iskaza i pokušala diskreditirati iskaze zaštićenih svjedoka.

“Optužba je jasno dokazala i identificirala optuženog, svjedokinje su opisale fizički izgled, navele da se u nekoliko navrata predstavio, kao i da su ga drugi oslovljavali prezimenom, a jedna svjedokinja ga je poznavala prije rata. Optuženi je bio ozloglašen, isticao se maltretiranjem”, rekla je, naglasivši da je optuženi radnje koje mu se stavljaju na teret učinio svjesno.

Prema navodima optužnice, Salkić je u novembru 1994. godine došao u selo Stabandža u općini Velika Kladuša, gdje je u porodičnoj kući fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema jednom pripadniku Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) i njegovoj supruzi, kao i prema tri civila, nanoseći im mnogobrojne tjelesne povrede. Optužnicom se tereti i za višestruko silovanje tri žene.

Odbrana je zaključila da nisu ispunjeni uslovi za primjenu međunarodnog prava u jednoj od tačaka optužnice, dok su ostale zastarjele.

“Žao mi je što ovaj postupak nije pokrenut odmah nakon rata. Optuženi je štitio civile, nije mogao uraditi ova djela. Njegov zadatak je bio da hapsi one koji su to radili. Ovdje nije bilo identifikacije”, kazao je Mušić.

On je istakao da osporava da je – u periodu koji je naveden u optužnici – bilo sukoba.

“Smatram da su svjedoci neprijateljski nastrojeni prema optuženom i prema svakom pripadniku Armije BiH. (…) Jedna nije znala koliko je puta udarena”, rekao je Mušić i dodao da Tužilaštvo nastupa emocionalno.

Optuženi Senad Salkić se obratio Sudu navodeći da ostaje pri stavovima koje je iznio branilac.

“Nisam kriv ni po jednoj tački”, kazao je.

Punomoćnici tri oštećene osobe iz predmeta postavili su imovinskopravni zahtjev za pretrpljeni strah, bol i umanjenje životnih sposobnosti, u ukupnom iznosu od preko 145.000 KM.

Prvostepena presuda će biti donesena u utorak, 18. oktobra.

Amila Žunić