Vijest

Sjeverna Makedonija stavila 15 islamističkih ekstremista na crnu listu

6. Oktobra 2022.16:36
Sjeverna Makedonija stavila je na crnu listu petnaest ekstremista za koje se sumnja da su se borili ili pomagali finansiranje radikalnih grupa poput ISIS-a i ID-a u Siriji i Iraku.

 

Sirijski vojnici hodaju kroz uništene dijelove u južnom Damasku. Foto: EPA

Uprava za finansijsko obavještavanje Sjeverne Makedonije saopštila je da je Vlada stavila na crnu listu 15 islamističkih ekstremista odlukom donesenom 13. septembra, a na temelju zakona “protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje i njihovog finansiranja”.

Prema toj odluci, koja je objavljena i u Službenom listu, toj petnaestorici je zabranjeno posjedovanje, prenos ili prenamjena bilo kakve imovine, direktno ili indirektno. Također im je zabranjeno uspostavljanje ili produženje bilo kakvih radnih ili poslovnih odnosa.

Odluka obavezuje sve finansijske institucije u toj zemlji, kao i državni katastar, da zamrznu svu njihovu postojeću imovinu.

Deset od tih 15 osoba ima mjesto prebivališta u glavnom gradu – Skoplju, dvoje je iz Kumanova, dvoje iz Gostivara, te jedno iz Struge. Većina su mlađi od 30 godina.

Vjeruje se da se svi nalaze izvan zemlje, a Sjeverna Makedonija je izdala naloge za njihovo hapšenje.

Sjeverna Makedonija je zabranila učešće u stranim oružanim formacijama 2014. godine, usljed izvještaja da se njeni građani bore u sirijskom sukobu. Učinila je to krivično djelo kažnjivim zatvorskom kaznom do pet godina i uvela oštrije mjere kako bi ograničila finansiranje ovih grupa.

Prema Državnom koordinacionom tijelu za prevenciju nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma Sjeverne Makedonije, ta zemlja je identificirala preko 150 osoba koje su učestvovale u borbama u Iraku i Siriji. Vjeruje se da je njih 35 tamo i umrlo.

Mnogi su se u međuvremenu vratili kući, a neki su osuđeni na zatvorske kazne.

Najpoznatiji slučaj kodnog imena “Ćelija”, u kojem je 11 osoba osuđeno na zatvorske kazne tokom 2016. godine, odnosio se na grupu proglašenu krivom za regrutiranje ljudi za borbu u Iraku i Siriji i učešće u stranim paravojnim snagama.

Siniša Jakov Marušić