Vijest

Novinarka BIRN-a BiH u užem izboru nagrade za mlade novinare Fondacije Thomson

28. Septembra 2022.15:49
Istraživanje o američkom ultradesničaru Robertu Rundou i širenju njegove organizacije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Nermine Kuloglija-Zolj u užem je izboru Nagrade za mlade novinare Fondacije Thomson.

This post is also available in: English


Ilustracija. Foto: Nagrada za mlade novinare Fondacije Thomson

Istraživanje o Rundoovom uticaju na pokrete u Srbiji i BiH, te njegovim aktivnostima u ove dvije zemlje, u užem je izboru za nagradu fondacije posvećene pronalaženju talentiranih i ambicioznih novinara iz cijelog svijeta, zajedno s još jedanaest priča.

Istraživanje BIRN-a BIH o radu Rundoa, koji se smatra osnivačem pokreta Rise Above Movement (R.A.M.) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čiji članovi vjeruju kako se bore protiv “modernog svijeta” pokvarenog “destruktivnim kulturnim uticajima” liberala, Jevreja, muslimana i nebijelih imigranata, pokazuje da je nakon optuženja u SAD-u on krenuo ka Evropi.

Iako prilično uspješno skriva trenutno mjesto boravka, istraživanje Kuloglija-Zolj je pokazalo kako se Rundo u prethodne dvije godine u Srbiji pojavljivao na brojnim događajima i učestvovao u aktivnostima organizacija koje protjeruju migrante, ističu antiromske i antisemitske stavove, te iskazuju neslaganje s ulaskom Srbije u Evropsku uniju i NATO. Također, utvrđeno je i kako je na istoku BiH proveo određeno vrijeme.

U isto vrijeme vlasti u Srbiji i BiH nemaju odgovore, niti su bile voljne dostaviti podatke kada i kako je Rundo prelazio granice dvije zemlje – jedne iz koje je zvanično protjeran i druge za koju je sam rekao da mu u nju nije dozvoljen ulazak, te u kojoj su ga tražile policijske agencije.

Cilj nagrade za mlade novinare Fondacije Thomson, koja se dodjeljuje u partnerstvu s britanskim Udruženjem stranih novinara, je staviti mlade novinare u središte pozornosti, kao i njihov rad, te omogućiti da se njihov glas čuje i da se osjeti moć novinarstva koje dovodi do značajnih promjena. Nagrada se dodjeljuje novinarima u dobi od 30 godina i mlađima, koji dolaze iz zemalja s bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika manjim od 20.000 dolara.

Kuloglija-Zolj je nakon objavljivana liste kazala da joj je čast biti među dvanaest mladih novinara iz svijeta koji su proteklih godinu dana radili na istraživačkim pričama u otkrivanju nedosljednosti koje utiču na razvoj društava u kojima živimo.

“Priča o Robertu Rundou, s kojom sam nominirana, bila je novo iskustvo u odnosu na ranija istraživanja – s jedne strane zbog raširenosti djelovanja grupe s kojom se on povezao, a opet s druge strane, zbog zatvorenosti svih tih grupa i odbijanja njihovih vođa da razgovaraju”, kazala je Kuloglija-Zolj.

Za ovogodišnju, desetu po redu dodjelu Nagrade za mlade novinare, stigao je ogroman broj prijava iz cijelog svijeta, a uz priču novinarke BIRN BiH, nominirane su još i priče iz Jemena, Gvatemale, Ukrajine, Indije, Pakistana, Nigerije i Malezije.

Nakon objave užeg izbora priča, nezavisni suci Udruženjem stranih novinara Velike Britanije izabrat će tri finalista, koji će biti objavljeni u oktobru, te koji će se natjecati za samu nagradu 28. novembra na prestižnoj gala večeri dodjele nagrada u Londonu.

Uz nagradu, tri finalista, kao i naredna tri najbolja novinara u užem izboru, imat će priliku da šest mjeseci budu mentorisani od šest etabliranih novinara i bivših studenata Fondacije Thomson.

    Enes Hodžić


    This post is also available in: English