Vijest

Albanija optužena za zatvaranje gulenovske škole pod turskim pritiskom

26. Septembra 2022.13:45
Prosvjednici povezuju odluku albanske Vlade da zatvori dobro poznati koledž, povezan s Gulenom, sa zahtjevima turskog predsjednika.

This post is also available in: English


Roditelji i studenti na protestima protiv odluke Vlade Albanije o zatvaranju Koledža ‘Mehmet Akif Ersoy’. Foto: Glidona Daci

Albanska Vlada optužena je da je pokleknula pred autoritarnim predsjednikom Turske, nakon što je u četvrtak iznenada zatvorila školu povezanu s prognanim turskim propovjednikom Fethullahom Gulenom, bez pružanja jasnih razloga.

Nakon javnih kritika odluke, ministrica obrazovanja Evis Kushi kazala je u petak da im je ukinuta dozvola jer je lokacija zgrade Koledža “Mehmet Akif” promijenjena bez dozvole i više ne ispunjava uvjete.

“Oni su akademsku 2022/2023. godinu započeli na drugoj lokaciji i u okruženju koje nije odobreno od strane Ministarstva obrazovanja i sporta, odnosno bez odgovarajuće zakonske potvrde, kada je riječ o građevinskim standardima,” napisala je Kushi na Facebooku.

“U uvjetima djelovanja izvan relevantnih kriterija licenca se mora opozvati,” dodaje ona, navodeći da odluka nema nikakve veze s trenutnim medijskim “špekulacijama”.

Iz Koledža “Mehmet Akif Ersoy” saopštili su u četvrtak da su za odluku o zatvaranju saznali iz medija, te da će poduzeti pravne korake za njeno osporavanje.

“Nejavna Srednja škola ‘Mehmet Akif’ dio je Fondacije ‘Gulistan’ u Albaniji već 26 godina, pedantno provodeći zakonske okvire te zemlje uz bogatu povijest uspjeha, s obzirom da je kontinuirano rangirana u vrhu liste najboljih škola,” navode iz Koledža.

Dalje se dodaje da je 14. septembra obavljena inspekcija od strane Ministarstva obrazovanja i da su 22. septembra obaviješteni putem pošte da ta institucija ne zadovoljava kriterije za nastavak rada.

“Suočeni s takvom odlukom, potpuno smo uvjereni da će pravda reći svoje. Fondacija ‘Gulistan’ će slijediti sve pravne procedure kako bi omogućila normalan nastavak obrazovnih aktivnosti,” dodaju oni.

Turska državna agencija Anadolu također je izvijestila da je naređeno zatvaranje i vrtića “Zubeyde Hanim”, koji je dio obrazovne kompanije “Turgut Ozal”, a koja je takođe imala veze s koledžom povezanim sa gulenističkom mrežom.

Mnogi su kritizirali tu odluku i povezivali je sa, više puta ponovljenim, pozivima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Albanija zatvori institucije povezane s Erdoganovim zakletim neprijateljem Gulenom, koji živi u izgnanstvu u SAD-u od 1999.

Erdogan i njegova vlada optužuju Gulena i njegovu mrežu za organiziranje propalog pokušaja puča 2016. godine, a tu mrežu definiraju kao “Terorističku organizaciju Fetullahci” ili skraćeno “FETO”.

“Duboko povređuje našu naciju to što FETO još uvijek može djelovati u Albaniji. U narednom periodu najiskrenije očekivanje je da će se poduzeti konkretniji, dosljedni i brzi koraci protiv struktura FETO-a u Albaniji,” kazao je Erdogan u Albaniji u januaru.

Hiljade institucija, uključujući univerzitete, škole, banke, medijske kuće, NVO-e i privatne firme, koje posjeduju ili vode navodni pripadnici Gulenove mreže, uzurpirani su nakon što su vlasti pod Erdoganom slomile pokušaj puča. Turska vlada nastavlja s pritiskom na druge zemlje da učine isto.

Dosad, međutim, osim u nekoliko država u Africi i Aziji – koje imaju autokratske vlade – Gulenove škole su nastavile raditi bez problema.

U Albaniji, škole povezane s Gulenom, općenito se smatraju među najboljima.

Profesor novinarstva na Univerzitetu Tirana, Ervin Goci, kazao je da je “obrazovanje ispolitizirano”. Drugi profesor Erlis Cela navodi da je koledž zatvoren “jer je turski predsjednik to tražio”.

“Dozvoljavajući da se sukob i interno pitanje druge zemlje uveze u albansko društvo i obrazovanje, on je nanio štetu Albaniji, a posljedice ćemo osjećati dugo vremena. Ova se zemlja pretvorila u veliku ludnicu gdje se svašta može desiti i niko ne diže glas,” napisao je Cela.

Hashtag koji poziva na poništenje odluke (#anullombylljenemehmetakif) pojavio se na Facebooku.

Ovo nije prvi slučaj da se zatvori škola povezana s Gulenom u Albaniji. U septembru 2020. godine vlada je takođe zatvorila nekoliko drugih vjerskih i sekularnih obrazovnih institucija osnovanih turskim sredstvima.

    Hamdi Firat Buyuk


    This post is also available in: English