Vijest

Albanija pokrenula istragu protiv Rusa i Ukrajinca uhapšenih u fabrici oružja

23. Augusta 2022.12:15
Albanske vlasti provode istragu protiv dvoje Rusa i jednog Ukrajinca zbog navodnog prikupljanja tajnih vojnih informacija i posjedovanja neubojitog oružja nakon što su oni uhapšeni prilikom ulaska u fabriku oružja.

This post is also available in: English


Vojni pogon u Cerkinu, Gramsh. Foto: Isa Myzyraj

Albanska Vlada je saopštila u ponedjeljak da ozbiljno ispituje incident koji se desio tokom vikenda u kome su dvoje Rusa i jedan vlasnik ukrajinskog pasoša uhapšeni prilikom ulaska u fabriku oružja u Gramshu, prilikom čega su navodno napali vojnike.

“Incident u Gramshu tretiramo veoma ozbiljno. Ti stranci su proveli mnogo dana u Albaniji, nisu bili prisutni samo u Gramshu, nego i u drugim područjima,” kazao je za medije u ponedjeljak ministar odbrane Niko Peleshi.

Istraga o incidentu još uvijek je u toku, ali optuženi odbacuju optužbe protiv njih, tvrdeći za sebe da su ‘urbani istraživački’ fotografi i blogeri.

Troje uhapšeih su identificirani kao Svetlana Timofeeva, 33, i Mikhail Zorin, 23, iz Rusije, te Fyodor Mihajlov iz Ukrajine.

Oni su uhapšeni nakon što je Zorin odbio da ispoštuje naredbu vojnog čuvara u fabrici naoružanja prilikom ulaska na njenu teritoriju.

Prema navodima policije, Zorin se takođe fizički opirao pokušaju vojnika da ga zaustavi. Tužitelji navode da je protiv dvojice vojnika upotrijebio “neuroparalizirajuće” supstance.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su dvojica vojnika koji su čuvali vojni pogon ozlijeđena u sukobu sa dvoje Rusa i Ukrajincem.

Nakon sukoba vojnici su upućeni u bolnicu, jer su bili izloženi “iritirajućim plinovima”, ali su sada “u stabilnom stanju”, navode iz Ministarstva zdravlja.

Prema Instagram stranici Timofeeve, ona je u Albaniji boravila najmanje još dvaput tokom 2018. i 2019. godine. Prema Zorinovoj stranici na Telegramu, on je u Albaniji boravio početkom avgusta.

Premijer Edi Rama napisao je na Twitteru da su sve tri pritvorene osobe “osumnjičene za špijunažu”.

Albanska je policija također u nedjelju uhapsila četvero državljana Češke u drugom vojnom području u Policanu, ali prema pisanju lokalnih medija oni su pušteni narednog dana iako su još uvijek pod istragom.

Fjori Sinoruka


This post is also available in: English