Vijest

General koji je ratovao na Kosovu izabran za zvaničnika Skupštine Srbije

3. Augusta 2022.15:26
Božidar Delić, koji je komandovao 549. motorizovanom brigadom Vojske Jugoslavije (VJ), koja je tokom sukoba na Kosovu učestvovala u ubistvima velikih razmjera, izabran je za jednog od sedam potpredsjednika novog saziva Skupštine Srbije.


Prva sjednica novog saziva parlamenta Srbije, održane u ponedjeljak u Beogradu. Foto: EPA-EFE/Andrej Čukić.

Božidar Delić, penzionisani general VJ i bivši komandant 549. motorizovane brigade, koja je učestvovala u nekim od najozloglašenijih napada na kosovska sela 1999. godine, juče uveče izabran je za jednog od sedam potpredsednika Skupštine Srbije.

Delić je predložen za kandidata od strane desničarske opozicione koalicije NADA. Jedan je od tri opoziciona potpredsednika i izabran je sa 197 glasova “za” i vladajućih i opozicionih stranaka.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je 2013. godine objavio dosije koji sadrži do sada najsveobuhvatniju dokumentaciju osam vojnih ofanziva 549. brigade VJ na kosovska sela u martu i aprilu 1999. godine, u kojima je smrtno stradalo 885 ljudi.

napadu na sela Meja i Korenica 27. aprila 1999. godine, pripadnici vojske, policije i paravojnih jedinica, uključujući i pripadnike 549. brigade, ubili su najmanje 377 civila, od kojih 36 mlađih od 18 godina.

Iz Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) Srbije su 2013. godine za BIRN kazali da se Delić više puta našao pod istragom. No, nikada nije optužen.

Delić nikada nije negirao da je bio komandant 549. brigade, ali je negirao da je počinio ratne zločine.

“Znam šta se dešavalo u mojoj zoni odgovornosti. Uvek sam bio na prvoj liniji napada”, rekao je Delić Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugsolaviju (MKSJ), tvrdeći da “nema saznanja o masovnim ubistvima Albanaca”.

Govoreći o napadu VJ na selo Landovica 26. marta 1999. godine, Delić je srpskoj Komisiji za saradnju sa MKSJ rekao da je napad izveden kao odgovor na ubistvo njegovih vojnika počinjeno od strane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“Naredio sam da se angažuju snage rezerve od jednog voda, a da komandant BG-1 major Nikolić uputi jedan tenk”, napisao je Delić u izjavi komisiji, pojašnjavajući da je to selo bilo “teroristička” baza.

Delić se penzionisao 2005. godine, a kasnije je postao član nacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS). Kada su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, koji su kasnije postali predsednici Srbije, napustili SRS i osnovali Srpsku naprednu stranku (SNS), Delić je bio jedan od onih koji su im se pridružili.

SNS je napustio 2011. i vratio se radikalima, koje je ponovo napustio 2020. godine.

Od 2007. godine je više puta bio skupštinski poslanik, a dva puta i potpredsednik Skupštine.

Dok je obavljao funkciju predsednika, Slobodan Milošević je, za njenu ulogu u ratu na Kosovu, 549. brigadu odlikovao Ordenom narodnog heroja zbog “herojske odbrane zemlje“.

Milica Stojanović