Vijest

Predstavljena Građanska povelja o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama tokom izbora

1. Augusta 2022.14:09
Centar za humanitarni dijalog predstavio je prvu Građansku povelju o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u Bosni i Hercegovini koja je nastala na forumu građana i čiji je cilj smanjiti govor mržnje, uznemiravanje, dezinformacije i izgraditi sigurnije društvene mreže.


Promocija Građanske povelje o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama za izbore u BiH. Foto: BIRN BiH

Tokom predizborne kampanje za predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini, Centar će formirati nezavisni monitoring koji će pratiti objave na društvenim mrežama i čiji nalazi će biti prikazani kroz izvještaj.

“Mi ćemo napraviti nezavisni monitoring ove povelje, i ukoliko se poklapa sa odlukom visokog predstavnika, bit će OK za prijavu”, kazao je Mark Baskin, viši savjetnik Centra za prijavljivanje govora mržnje tokom predizborne kampanje, što je sada definisano izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Napravit ćemo i dati izvještaj za vrijeme predizborne kampanje i dat ćemo Centralnoj izbornoj komisiji na razmatranje”, rekao je Baskin.

On je dodao da u forum nisu pozvali političke subjekte, jer su željeli da povelju naprave građani, ali je kazao kako će povelju tokom njene promocije proslijediti poltičkim strankama i kandidatima u BiH na uvid i primjenu.

“Glas za odgovornost na mrežama” je forum građana iz cijele BiH koji želi dati doprinos u sprečavanju govora mržnje, uznemiravanja, dezinformacija i u izgradnji sigurnijih društvenih mreža u BiH čiju kampanju vodi Centar za humanitarni dijalog (HD), organizacija sa sjedištem u Ženevi, u Švicarskoj, posvećena sprečavanju i rješavanju sukoba kao nepristrasni posrednik i fasilitator širom svijeta.

Tokom predstavljanja povelje objašnjeno je kako ona predstavlja standard ponašanja na društvenim mrežama i da je namijenjena političarima, novinarima, kandidatima na predstojećim izborima, međunarodnim i javnim institucijama, nevladinom sektoru u BiH, ali i generalno svim korisnicima društvenih mreža.

“Standardi se uglavnom odnose na sprečavanje govora mržnje, dezinformacija, kako targetirati uznemiravanje, kako bi politički akteri trebali u svojim internim aktima i statutima da postave standarde, da se poveća transparentnost u objavljivanju, da se botovi i trolovi targetiraju kao potencijalni izvori nekredibilnog sadržaja”, rekla je Bojana Neimarović, jedna od učesnica foruma građana.

Ona je pozvala javne institucije i nevladine organizacije da povećaju svoju saradnju na društvenim mrežama kako bi društvene mreže podigle algoritme na viši nivo i targetirale nekredibilne sadržaje.

Jedan od učesnika, Marko Milinčić je kazao kako je forum bio jedan vid demokratskog procesa koji je potreban svakodnevno građanima u BiH, te je povelja, koja je nastala nakon četiri dana disusije na forumu, prijedlog za kreiranje takvog procesa i na društvenim mrežama.

“Došli smo do zajedničkog koncenzusa o povelji kako mi želimo da internet prostor izgleda, šta želimo da vidimo na njemu, i apelujemo na sve građane, političke aktere, novinare, korisnike, da pogledaju povelju, da je pročitaju, kako bi osigurali da sam internet prostor postane mjesto javnog pozitivnog diskursa”, rekao je Milinčić.

On je poručio da disusija na društvenim mrežama treba biti zasnovana na principima uzajamnog poštovanja, dostojanstva, sigurnosti u korištenju i privatnosti u djelovanju, posebno akcentirajući potrebu za provjerenim informacijama.

Azra Husarić Omerović