Vijest

Istražna komisija Parlamenta BiH traži formiranje udarnih grupa za otkrivanje izbornih nepravilnosti

28. Jula 2022.15:42
Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama traži od tužilaštava da formiraju udarne grupe posvećene otkrivanju kršenja izbornog zakonodavstva.


Sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PS-a BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Foto: BIRN BiH

Komisija je jednoglasno usvojila prijedlog da se u što kraćem roku formiraju udarne grupe posvećene otkrivanju kršenja izbornog zakonodavstva po modelu rada u Brčko distriktu.

“Istražna komisija je razgovarala tokom jednog seminara s glavnim tužiocem Brčko distrikta, koji je upoznao komisiju sa uspjesima koje je Brčko distrikt postigao po pitanju otkrivanja izbornih krađa na lokalnim izborima, i to je model za koji istražna komisija smatra da se treba primijeniti širom BiH”, rekao je Damir Arnaut, predsjednik komisije.

Usvojen je i prijedlog komisije kojim se njihov izvještaj o radu dostavlja Vijeću ministara, Ministarstvu pravde, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Uredu disciplinskog tužioca (UDT), ombudsmanu za ljudska prava u BiH, Sudu i Tužilaštvu BiH te drugim institucijama, kojim se od njih traži da implementiraju preporuke i postupe po nalazima navedenim u izvještaju.

Na Privremenoj istražnoj komisiji saslušane su predstavke građana koji su se javili komisiji sa željom da se obrate i da iznesu svoje probleme koje imaju u radu pravosudnih institucija u BiH.

Komisiji se obratila Sanja Stanković, bivša supruga državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, koja je govorila o postupanju institucija o njenoj prijavi za nasilje u porodici. Ona je kazala da je prijavu podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

“Bez obzira na sve svjedoke i svjedočenje nažalost mog maloljetnog sina, u međuvremenu sam dobila odbijenicu da nema osnova za vođenja krivičnog postupka”, rekla je Stanković.

Vera Marković, uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kazala je da se suočava s problemima na mjestu gdje je zaposlena jer je prijavila trgovinu utjecajem, zbog čega je, kako je rekla, od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) dobila status prijavitelja korupcije.

Ona je od komisije tražila savjet za pomoć, jer je, kako je kazala, trenutno u situaciji da dolazi na posao i po sat vremena ranije kako ne bi srela aktere koji su je disciplinski tužili i iznosili neistine u vezi sa susretima s njom i njenim ponašanjem.

Inja Pašalić, advokatica Enise Pazelje, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu koja je ranije zbog seksualnog uznemiravanja prijavila predsjednika suda Vladimira Špoljarića, koji je pravosnažnom presudom oslobođen, rekla je pred komisijom kako je zbog više postupanja pred raznim organima došlo do nepovezivanja, zbog čega smatra da je potrebno uvezivanje svih parcijalnih radnji u jedinstvenu.

“Mi ne vidimo šumu od drveća”, kazala je Pašalić.

Komisiji se obratila i Pazelja, koja je rekla kako je nakon okončanog postupka i dalje u istoj situaciji i da je degradirana na šest mjesta ispod svog radnog mjesta.

Nina Ratkušić, sutkinja Općinskog suda u Mostaru, govorila je o prijetnjama koje je dobijala, namještanju zaduženja predmeta putem sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS) u sudu u kojem radi, kao i disciplinskom postupku koji se vodio protiv nje.

Članovi komisije kazali su da pružaju podršku svim saslušanim građanima i da svoje kapacitete rada i ovlasti koje imaju stavljaju na raspolaganje kako bi riješili njihove probleme, uz komentar kako je nedopustivo da se građani suočavaju s takvim poteškoćama u ostvarivanju svojih prava.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma je jednoglasno usvojila prijedlog kojim odmah dostavlja sva svjedočenja relevantnim institucijama od kojih insistiraju dostavljanje informacije i stav o iznesenim navodima, te aktivnostima koje su poduzete ili će biti poduzete u vezi s navodima i da im sve navedeno dostave do 15. augusta.

Istražna komisija počela je s radom u junu 2020. godine. Cilj Privremene istražne komisije je, kako je ranije saopćeno iz Parlamenta, da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). Privremena komisija je izvještaj o svom radu predstavila u junu 2022. godine navodeći 15 preporuka za poboljšanje stanja u pravosuđu.

    Azra Husarić Omerović