Vijest

Crna Gora zamrznula imovinu dvojice ruskih državljana sa liste sankcija EU

28. Jula 2022.13:48
Iz Ministarstva vanjskih poslova saopćeno je da su vlasti zamrznule imovinu neimenovanog ruskog državljanina i jednog ruskog političara u skladu sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, u vezi s njenim ratom protiv Ukrajine.

This post is also available in: English


Sjednica Vlade Crne Gore u Podgorici. Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u srijedu, 27. jula, da su vlasti zamrznule imovinu dvojice ruskih državljana u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, u vezi s njenim ratom protiv Ukrajine.

Iz Ministarstva su za BIRN kazali da je Uprava za imovinu Crne Gore blokirala nekretnine neimenovanog ruskog državljanina na Žabljaku i ruskog političara Marata Bashirova u primorskom odmaralištu Budvi. Bashirov je vođa proruskih separatista u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine.

“Jedan ruski državljanin žalio se Administrativnom sudu na odluku Uprave za imovinu, tako da trenutno ne možemo objaviti njegovo ime,” naveli su za BIRN iz Uprave za imovinu.

Vlada je 8. aprila potvrdila provođenje sankcija Evropske unije protiv Rusije, kojima se Crna Gora pridružila 1. marta.

Kao dio tih restriktivnih mjera, Crna Gora je zabranila ruskim avionima prelete kroz njen zračni prostor i pristup svojim aerodromima, te je stopirala transakcije sa Centralnom bankom Rusije.

Crna Gora se takođe pridružila zabrani pristupa sistemu “Swift” za sedam ruskih banaka, zamrzavanju imovine ruskih i ukrajinskih državljana sa liste sankcija EU i prekidu emitiranja programa ruskih državnih medija.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio je 10. juna da će Crna Gora zamrznuti 44 nekretnine u vlasništvu 34 ruska i ukrajinska državljanina, prateći sankcije Evropske unije. Ali, 7. jula ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je Uprava za imovinu napravila tehničku grešku.

“Nakon detaljne provjere liste restrikcija, dobio se podatak da se, bez obzira na poklapanje imena, ne radi o istim licima. Nikome ko nije do kraja provjeren imovina nije zamrznuta,” izjavio je Damjanović na televiziji Vijesti.

U Crnoj Gori mišljenja su podijeljena u vezi s Rusijom i njenom invazijom na Ukrajinu – velika etnička srpska zajednica simpatizira Rusiju, dok to druge zajednice čine u daleko manjoj mjeri.

Vladajuće stranke i dio opozicije podržavaju sankcije EU, ali im se protivi najveći opozicioni blok – Demokratski front.

Godinama je Crna Gora nazivana “rusko VIP odmaralište” – omiljeno odredište ruskih oligarha. Prema nekim istraživanjima, više od 40 posto nekretnina u Crnoj Gori pripada Rusima, među kojima su i neki bivši političari i milijarderi.

Iz Centralne banke Crne Gore su 7. jula saopštili da su ruski državljani i dalje najveći kupci nekretnina u toj zemlji, obzirom da su nakon februara kupili imovinu u vrijednosti od 20 miliona eura.

Samir Kajošević


This post is also available in: English