Vijest

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona kroz “paket transparentnosti”

27. Jula 2022.18:03
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakonu saopćivši da se radi o "paketu transprentnosti" za koje nije naveo dodatne detalje.


Christian Schmidt na konferenciji za medije. Foto: BIRN BiH

On je tokom obraćanja, na kojem novinarima nije bio dozvoljen pristup niti postavljanje pitanja, kazao kako donosi “paket transparentnosti” koji garantuje slobodnu i fer predizbornu kampanju, te pozvao predstavnike vodećih političkih partija da se dogovore u vezi s ostalim izmjenama ili će to uraditi on.

“Nažalost, niko nije uspio, na razgovoru u Neumu, u Parlamentu – dva su bila pokušaja, nije bilo većine. Čujem da svaka stranka kaže da se slažu. Dragi prijatelji, ako se slažete zašto to niste uradili? Ostalo je na meni i uradio sam. Ne zato što želim zadovoljiti ijednu stranku ovdje, nego zato što želim da ispoštujem potrebe i želje ljudi i uradio sam”, poručio je on.

Schmidt je kazao da je donio samo jedan paket transparetnosti, ali da je ostalo još mnogo da se radi i pozvao da se provedu postojeće presude koje se odnose na proces izbora u BiH, naglašavajući da niko u državi ne smije biti diskriminisan, niti se treba plašiti za to da li treba negdje da se vrati, živi i osnuje porodicu.o

Podsjetio je i na stastanak s liderima stranaka iz Federacije, koji je održan ranije tokom dana, i očekivanjima koje je iznio njima tokom sastanka, naglašavajući da očekuje rezultate i da učine nešto za zemlju i ljude koji u njoj žive “odmah”.

“Ovo nije neki prijateljski prijedlog, to je njihov posao i njihova odgovornost. Pozvao bih da napuste igre hoće li učiniti visoki predstavnik, neće li i šta će uraditi, nego uradite, ne čekajte da uradi neko drugi. Ako ne uspijete uraditi, onda u skladu s ovlastima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma ja ću preuzeti odgovornost“, kazao je on.

Poručio je da neće učestvovati u izbornoj kampanji nijedne stranke, nego da će proći širom zemlje i slušati građane, jer je uvidio da želje i potrebe građana nisu ono što mu se predstavilo.

“Apelujem na sve da rade. Vrlo jasno sam dao do znanja da želim njihov doprinos i prijadloge o deblokiranju stanja u Federaciji; Ustavni sud nema sudija, sudije nisu imenovane, nema Vlade u Federaciji već četiri godine što je neprihvatljivo i očekujem rezultate“, poručio je on.

Odluku je donio nakon što je ispred zgrade OHR-a, dva dana zaredom, održan protestni skup građana koji su se protivili nametanju izmjena Izbornog zakona tokom izbornog procesa i u obliku o kojem je špekulisano u medijima, na način da postoji izborni prag od tri posto pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije i osiguranja da se delegati iz reda hrvatskog naroda isključivo biraju u kantonima u kojima su Hrvati većina.

Visoki predstavnik tokom obraćanja, na koje je bio dozvoljen ulaz samo snimateljima i fotografima, nije govorio o detaljima izmjena Izbornog zakona, a odluka u trenutku pisanja teksta još uvijek nije bila objavljena na stranici OHR-a.

    Azra Husarić Omerović