Analiza

Platforma za kandidate SDA u Bratuncu omogućena podrškom federalnog ministarstva

Bakir Izetbegović na događaju "Dani povratka 2022" u Bratuncu. Foto: BIRN BiH

Platforma za kandidate SDA u Bratuncu omogućena podrškom federalnog ministarstva

27. Jula 2022.13:01
27. Jula 2022.13:01
Nekoliko zvaničnika SDA govorilo je na skupu podržanom od federalnog ministarstva i ispred ekrana s grafikama koje podsjećaju na predizborne plakate ove stranke. Organizacije koje nadgledaju izbore upozoravaju na zloupotrebu i preuranjenu kampanju.

Ali događaj u Bratuncu je podržalo federalno ministarstvo na čijem je čelu funkcioner SDA. Uz to, zvanična predizborna kampanja, od kada je kandidatima dozovljeno da prave predizborne skupove, počinje tek od septembra.

Uprkos tome, SDA je u Travniku, nekoliko dana nakon događaja u Bratuncu, organizovala javnu tribinu tokom koje su na ekranima iza govornika riječi bile istaknute zelenom bojom na sličan način kao i tokom “Dana povratka”.

Skup poput onog u Bratuncu može dati prednost u odnosu na ostale kandidate, objašnjava Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

On nema dileme da se radi o zloupotrebi javnih resursa tokom onoga što naziva preuranjenom kampanjom.

“Sve što se dešava u vremenu prije izbora jeste izborna kampanja, tačka. Mogu se koristiti različiti izgovori, različita opravdanja, to je kampanja. Čak i onda kad institucija, ministarstvo ili neko iz javnog budžeta koristi novac tempirano prije izbora da bi eto promovisao određene boje, ikonografiju, kandidate na izborima ili stranku”, kaže Jovanović.

On smatra da nisu slučajno odabrani vizuelni elementi i boje slične onima koje koristi SDA tokom obraćanja njihovih funkcionera prvog dana događaja u Bratuncu.

“Vrlo je teško sada reći da li je to ciljano ili nije, ali ako je nešto na golo oko vidljivo da odgovara određenim vizualima koje koristi isključivo jedan politički subjekt, a ovdje to jeste slučaj, onda se ne trebamo praviti ludi, zavaravati, nego stvari nazvati pravim imenom i vjerovatno to je u tom cilju i učinjeno”, kaže on.

Javni resursi za stranačku promociju

Dario Jovanović iz koalicije “Pod lupom”. Foto: BIRN BiH

“Dane povratka 2022” organizovala je Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog u saradnji s medžlisima Islamske zajednice Bratunac, Zvornik i Kalesija, “s ciljem evociranja uspomena na dane povratka svojim domovima Bošnjaka Podrinja, ali i pružanja podrške pred izazovima u kojima se danas nalaze”, saopćeno je ranije na stranici Medžlisa. U saopćenju se navodi da je generalni pokrovitelj događaja Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem čelu je ministar iz SDA Edin Ramić.

U najavi manifestacije navedeni su svi događaji tokom nekoliko dana, a 17. jula kao centralni događaj manifestacije najavljen je koncert duhovne muzike, ali bez informacija o predstavljanju i obraćanju zvanica. A zvanice su bile trenutni funkcioneri i članovi SDA Izetbegović i Ramić te potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić.

Iz lokalnih ogranaka Islamske zajednice koji su organizovali događaj nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o troškovima i izdvajanjima za organizaciju “Dana povratka”, kao ni o razlogu pozivanja samo funkcionera SDA a ne i drugih stranaka. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica također nije odovorilo na upit o količini novca koji je izdvojilo za događaj čiji je generalni pokrovitelj.

Damjan Ožegović, istraživač organizacije Transparency International u BiH, koja prati regularnost izbora, kaže kako se događaji poput “Dana povratka 2022” u Bratuncu svrstavaju pod definiciju takozvanih “funkcionerskih kampanja”, gdje funkcioneri na različitim administrativnim nivoima vlasti intenziviraju u predizbornom periodu posjete ovakvim događajima, ili preduzećima i ustanovama, koje se prikazuju kao njihov redovan rad, a suštinski jesu dio političke promocije.

“Upravo zbog pojavljivanja većeg broja kandidata na predstojećim izborima, događaj iz Bratunca se može okarakterisati kao slikovit primjer zloupotrebe javnih resursa za pridobijanje podrške određene kategorije biračkog tijela”, kaže Ožegović.

On dodaje da je zloupotreba i iskorištavanje javnih resursa najčešći vid nepravilnosti kojima se kandidati u svim izbornim ciklusima u BiH služe.

Organizacije koje prate predizbornu kampanju već su zabilježile povećan broj aktivnosti svih stranaka povezan sa izborima.

Problem dokazivosti kršenja zakona


Bakir Izetbegović na tribini u Hadžićima. Foto: SDA

Prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. Ali za ovo kršenje potrebno je dokazati da je izvršeno plaćanje kampanje, što u velikom broju slučajeva pravi smetnje organizacijama koje prate regularnost izborne kampanje.

Jovanović kaže kako su u toku praćenja kampanje uložili puno prijava koje su se odnosile na promociju na društvenim mrežama jer su imali informaciju da li je i koliko objava sponzorisano, ali da im je to vrlo teško dokazati u primjerima skupova.

“Centralna izborna komisija (CIK) je izašla čak sa sopštenjem gdje sebe amnestira od odgovornosti za preuranjenu kampanju govoreći da to mora biti po prijavi i da mora biti s dokazom plaćanja. Vrlo je teško očekivati da neko ko nije institucija, istražni organ, dokazuje da li je politička stranka platila ili nije. Mi mislimo da bi teret dokazivanja trebao biti na institucijama”, kaže on.

CIK je u 2020. godini po prvi put izrekao sankcije za zloupotrebu preuranjenom kampanjom, po prijavi Koalicije “Pod lupom” i Transparency Internationala, zbog čega su izrečene novčane kazne političkim subjektima, navedeno je iz CIK-a za BIRN BiH.

Prema kaznenim odredbama zakona, politički subjekti koji vode izbornu kampanju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 maraka.

Ovakvim postupanjem se obesmišljavaju zakonske procedure i pravila ukoliko ne postoji adekvatna ili bilo kakva sankcija, smatra Jovanović.

“Mi imamo kulturu nekažnjavanja u ovom društvu, što dovodi do apsurda, dovodi do bezvlašća, dovodi do toga da nismo svi isti pred zakonom kao građani, jer političke stranke očigledno imaju amnestiju na činjenje krivičnih djela, a neke nepravilnosti jesu krivična djela”, kaže on.

Prije zvanične izborne kampanje, koja počinje u septembru, za ukupno 18 dana jula, tokom monitoringa izbornog i predizbornog procesa Transparency International je uočio 175 slučajeva intenziviranja javnih radova čija vrijednost prelazi 200 miliona maraka, od čega se skoro polovina odnosi na započinjanje radova čiji se završeci planiraju pred same izbore, a što se upravo koristi kao povod za ličnu ili stranačku promociju. Za isti period zabilježili su 343 događaja koji se mogu protumačiti kao zloupotreba resursa za ličnu političku promociju.

“Ovaj predizborni ciklus se naročito izdvaja po učestalosti raspodjele različitih podsticaja, subvencija i novca građanima i potencijalnim biračima, a ukupna izdvajanja u ovom posmatranom periodu prelaze 212 miliona KM, ne računajući povećanja plata i najavljena povećanja plata”, kaže Ožegović.

Do sada su iz Transparencyja podnijeli 13 prijava CIK-u zbog preuranjene političke kampanje političkih subjekata ili stranaka.

Korištenje javnog prostora i događaja u stranačku korist


Bakir Izetbegović sa stranačkim kolegama na protestu ispred zgrade OHR-a. Foto: Facebook stranica Bakir Izetbegović

Ožegović kaže kako se uz zarobljene institucije i funkcionere koji javne resurse koriste u stranačku korist, te uz nedorečenost postojećih zakonskih rješenja i adekvatnih sankcija, najveću posljedicu snose građani, koji to sve u konačnici finansiraju.

“Jedini koji će trpjeti uvijek će biti građani, a naročito najugroženije kategorije, na sličnim događajima poput onog iz Bratunca, koje su podobne za serviranje već provjerenih narativa i čija se dobra volja beskompromisno zloupotrebljava za generisanje biračke podrške”, poručuje on.

Bratunac nije jedini događaj na kojem se pojavio Bakir Izetbegović. On je već u petak, 22. jula, boravio u posjeti u Gornjem Vakufu, gdje je prisustvovao javnoj tribini SDA, na kojoj je, zajedno s drugim funkcionerima i kadidatima, predstavio izborni plan stranke i govorio o njenoj misiji u BiH. Javna tribina je u cjelini brendirana vizualima SDA, uz korištenje boja i stila koji su simbolični za ovu stranku a slični brendiranju događaja u Bratuncu.

On je, zajedno s drugim stranačkim kolegama iz Sarajeva i Zenice, došao i na proteste u Sarajevu ispred zgrade OHR-a, održane u znak protivljenja izmjenema Izbornog zakona BiH u toku predizbornog procesa, gdje ga je veliki broj aktivista i simpatizera stranke dočekao aplauzom i ovacijama. On je ranije tokom konferencije za medije, ali i putem društvenih mreža stranke, pozvao na okupljanje, dok su stranačke kolege iz Zenice na mrežama objavile da organizuju prevoz članova na protest u Sarajevo.

Općinski odbor SDA Hadžići je 25. jula organizovao tribinu “SDA – Drugo čudo bosanskog otpora”, na kojoj su osim Izetbegovića govorili i drugi stranački funkcioneri i članovi, promovišući stranku i njenog predsjednika.

Iz SDA nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o pojavljivanju predsjednika stranke Bakira Izetbegovića na događajima i organizovanju javnih tribina.

Jovanović kaže kako bilo koji događaj koji organizuje politički subjekt ili stranka podrazumijeva resurse koji se odnose na vrijeme, novac i ljude, zbog čega smatra da je svaki skup plaćen u pogledu promovisanja stranke, kandidata i ideje.

“Platit ćete putne troškove nekome, platit ćete zakup sale, platit ćete brendiranje koje postoji na svakom ovom događaju, pitanje je samo gdje je dokaz o ovoj uplati da bi CIK mogao reagovati, a po nama, trebali bi reagovati onda kada ne postoji konkretan dokaz, već kad se radi o vremenu kada je to zabranjeno”, kaže on.

Jovanović smatra da je cilj ove zabrane oslobađanje građana različitih vrsta propagandi u vremenu prije izbora, odnosno održavanje fer i korektnog prostora za sve kandidate i političke subjekte.

* Nakon objavljivanja teksta, Muftijstvo tuzlansko je odgovorilo na upit BIRN-a BiH negirajući da su podržali kandidaturu Izetbegovića i da su ga pozvali na događaj, dodajući da su se na događaju koji je bio javnog karaktera obratili najviši predstavnici Bošnjaka na državnom i entitetskom nivou. U odgovoru su naveli da je Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica Federacije podržalo događaj „Dani povratka 2022“ sa 7.500KM.

    Azra Husarić Omerović