Vijest

Postoje li u vašem gradu ulice čiji nazivi potiču mržnju? Pomozite nam da ih mapiramo

21. Jula 2022.15:26
Ako znate za ulicu čiji bi naziv mogao poticati na mržnju, pomozite nam da ih sve zabilježimo. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) želi mapirati ulice čiji su nazivi uvredljivi i mogu širiti mržnju.


Ilustracija: BIRN BiH

Nakon što su nedavno gradske vlasti u Mostaru odlučile promijeniti nazive ulica koje nose imena vojnih i političkih zvaničnika ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svjetskog rata, BIRN BiH želi kroz svoju bazu podataka “Mapiranje mržnje” označiti sve ulice i trgove u BiH koji nose nazive osoba, događaja ili slično koji vrijeđaju neke stanovnike gradova u kojima se nalaze.

Odluka vlasti u Mostaru da nakon višegodišnjih poziva promijene imena šest ulica nazvanih po bivšim zvaničnicima režima u NDH, pozdravili su brojni domaći i međunarodni zvaničnici. Ali u BiH i dalje ostaje veliki broj ulica i trgova čiji se nazivi povezuju sa zločinima počinjenim u Drugom svjetskom ratu ili posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Ako u vašoj zajednici ili gradu postoje takve ulice ili trgovi za koje smatrate da vrijeđaju vas ili mogu vrijeđati nacionalne manjine ili druge sugrađane, možete nam anonimno poslati podatke o tome. BIRN BiH neće objavljivati vaše lične podatke, ali bismo bili zahvalni ako možete ostaviti svoje kontakt podatke da vas pozovemo kada budemo radili na priči o ulicama koje potiču mržnju.

Želimo napraviti priču i spisak ulica te nastaviti pratiti da li će se nazivi ulica mijenjati. Vaša pomoć nam je važna.

U nastavku je forma za prijavljivanje naziva ulica i trgova koju možete popuniti.