Vijest

Milanović odlikuje optuženog za ratne zločine u BiH

20. Jula 2022.15:13
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodijelit će počasni čin brigadnog generala bivšem komandantu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Đuri Matuzoviću, kojem se u Bosni i Hercegovini trenutno sudi za ratne zločine.

This post is also available in: English


Đuro Matuzović pred Sudom BiH. Foto: BIRN BiH

Iz kabineta predsjednika Hrvatske su potvrdili da će predsjednik Zoran Milanović u srijedu dodijeliti počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, bivšem komandantu HVO-a kojem se trenutno sudi za navodno učešće u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju prema zatvorenicima.

Glasnogovornik hrvatskog predsjednika Nikola Jelić kazao je da će Milanović u srijedu odlikovati Matuzovića i Iliju Nakića, još jednog ratnog komandanta HVO-a.

“Između ostalih, časnici HV-a [Hrvatske vojske] i HVO-a koje spominjete, Ilija Nakić i Đuro Matuzović, trebali bi dobiti počasne činove”, rekao je Jelić za BIRN putem e-maila.

Nakić i Matuzović bili su komandanti HVO-a tokom rata u BiH.

Trenutno se pred Sudom BiH Matuzoviću i još devet bivših pripadnika hrvatskih snaga sudi za ratne zločine počinjene u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993. godine.

Posljednje ročište održano je u srijedu, istog dana kada se očekuje da hrvatski predsjednik odlikuje Matuzovića.

Optužnica tereti Matuzovića i ostale za učešće u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju, kao i za nanošenje teških patnji i povreda zarobljenicima srpske nacionalnosti u Orašju. Optuženi su negirali optužbe.

Njima se sudi kao nekadašnjim pripadnicima vojne i civilne policije u Orašju, te kao stražarima u zatočeničkim centrima u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi Donja Mahala u gradu, gdje su zatvorenici držani i navodno zlostavljani.

“Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlašćenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi”, saopćilo je Tužilaštvo BiH prilikom podizanja optužnice.

Hapšenje Matuzovića i ostalih devet pripadnika HVO-a u Orašju 2016. izazvalo je politički spor između BiH i Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je hapšenja, a oko 1.000 hrvatskih ratnih veterana i njihovih pristalica protestovalo je ispred nogometnog stadiona u Orašju naglašavajući da su Hrvati tokom sukoba vodili odbrambeni rat.

 

Azem Kurtić


This post is also available in: English