Suđenje

Direktor bolnice u Doboju osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nabavki na početku pandemije

Mladen Gajić, direktor bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, osuđen je na deset mjeseci zatvora zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci prihvatio raniji sporazum Republičkog javnog tužilaštva i optuženog.

Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Gajić je osuđen za nesavjestan rad u službi jer je kao direktor bolnice u Doboju, pregovaračkim postupkom, bez objave obavještenja, sklopio ugovor sa turističkom agencijom „Travel for fun“ o nabavci zaštitne medicinske opreme za potrebe bolnice, iako je morao znati da ta agencija ne ispunjava uslove, jer nije registrovana za obavljanje aktivnosti koje su bile predmet javne nabavke, navodi se u presudi koju je izrekao sudija Blagoja Dragosavljević. Gajić je, prema presudi, kriv i jer nije reagovao kada je utvrđeno da je „Travel for fun“ umjesto medicinske zaštitne opreme – odjela i maski, isporučio nemedicinska odjela i maske za varenje.

Republički tužilac Sanja Tadić Vlaisavljević rekla je da je Tužilaštvu bitna osuđujuća presuda, uz napomenu da je sporazumom o priznanju krivice optuženi nadoknadio štetu pričinjenu budžetu grada Doboja u iznosu od 82.000 konvertibilnih maraka, da je sarađivao tokom istrage i kratkog suđenja, a da je brzom presudom Tužilaštvo dobilo mogućnost da se posveti ostalim predmetima koji se tiču nabavki u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj.

„Za Tužilaštvo je bitno da se postupak okonča bez suđenja koje bi trajalo nekoliko mjeseci. Energija Tužilaštva sada može da bude usmjerena na slučaj Zeljković“, rekla je tužilac Sanja Tadić Vlaisavljević.

Advokat optuženog Gajića, Siniša Nikić, rekao je kako je njegov branjenik sam insistirao da nadoknadi štetu koja je načinjena spornom javnom nabavkom, kao i da je jasno da je kod njegovog branjenika riječ o nesavjesnom djelovanju, a ne o koruptivnim radnjama.

U septembru prošle godine u Banjaluci su uhapšeni tadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković, vlasnik turističke agencije „Travel for fun“ Saša Marković, vlasnik firme „Procontrol“ Slavko Bojić i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Republički tužilac Sanja Tadić Vlaisavljević na prethodnom ročištu je rekla kako će presuda Gajiću biti od velike važnosti u istrazi u slučaju nabavki za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vladimir Kovačević