Suđenje

Bihać: Suđenje Milenku Macanoviću odgođeno zbog odsustva sudije

7. Jula 2022.13:16
Suđenje Milenku Macanoviću za zločine počinjene u Ključu 1992. godine odgođeno je zbog odsustva predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Fikreta Hodžića.


Kantonalni sud u Bihaću: Foto: BIRN BiH

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno iz Kantonalnog suda u Bihaću, predsjedavajući Sudskog vijeća nalazi se na bolovanju.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optuženog Milenka Macanovića zvanog Macan i Maca, tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Vojna pošta Ključ, tokom rata u Republici Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine, došao u prostorije OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, gdje su bili civili Bošnjaci, i naredio dvojici civila da se međusobno tuku davši im palice. Prema navodima optužnice, kad je, zajedno sa Simom Vujičićem, koji je preminuo, vidio da se ne tuku dovoljno jako, vojničkom čizmom je udarao Ifeta Vučkića, koji je od posljedica preminuo na mjestu događaja.

Na današnjem ročištu trebala su biti ispitana dva svjedoka Tužilaštva, a nastavak suđenja očekuje se početkom septembra.

Amila Žunić