Suđenje

Bihać: Odgođeno suđenje Senadu Salkiću za 25. august

4. Jula 2022.11:18
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću odgođeno je suđenje Senadu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području općine Velika Kladuša u novembru 1994. godine, jer on u isto vrijeme ima zakazano ročište u drugom predmetu na Sudu Bosne i Hercegovine.
Kantonalni sud u Bihaću: Foto: BIRN BiH.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Reuf Kapić rekao je da je advokat Husein Mušić, branilac optuženog Salkića, dostavio pisani podnesak kojim je zatražio odgodu današnjeg ročišta jer je njegovom branjeniku zakazano drugo ročište, u predmetu pred Državnim sudom.

“Odbrana je zatražila odgodu zbog suđenja pred Državnim sudom u predmetu ‘Zijad Nanić i drugi’, u kojem je Salkić jedan od optuženih”, kazao je sudija Kapić.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) Salkić se tereti po četiri tačke za ratne zločine počinjene nad civilima na teritoriji Velike Kladuše za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na teritoriji navedene općine između pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Prvom tačkom optužnice Salkić se tereti da je u novembru 1994. godine došao u selo Stabandža, gdje je u porodičnoj kući fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema jednom pripadniku NOAPZB-a i njegovoj supruzi, kao i prema tri civila, nanoseći im mnogobrojne tjelesne povrede, usljed čega su oštećeni trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja. Ostale tačke optužnice Salkića terete za višestruko silovanje tri žene, koje su trpjele velike tjelesne i duševne patnje, te zadobile povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Njemu se, kao pripadniku Vojne policije, pred Sudom BiH sudi u predmetu “Nanić i ostali” za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Nastavak suđenja u Bihaću zakazan je za 25. august, kada će iskaz dati dva svjedoka Odbrane.

Amila Žunić