Vijest

“Porodično okupljanje”: Održana treća Povorka ponosa u Sarajevu

25. Juna 2022.21:17
Na trećoj Povorci ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizatori su poručili kako je njihova borba usmjerena protiv nejednakosti LGBTIQ osoba u bh. društvu, zatraživši donošenje zakona kojim bi ova nejednakost bila otklonjena, a u tim zahtjevima pridružili su im se i članovi porodica.


Povorka ponosa u Sarajevu, 25. juni 2022. godine. Foto: BIRN BiH

Mirna protestna šetnja LGBTIQ zajednice i učesnika Povorke ponosa krenula je ispred Vječne vatre sa završnim programom koji je upriličen na bini između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa kazala je da su promjene u odnosu na prvu Povorku ponosa 2019. godine već vidljive iako je pandemija koronavirusa usporila razvoj tih promjena.

“Najviše se promjena vidi u društvu i otvorenosti društva. (…) Kada govorimo o zakonskoj regulativi tu su najveći problemi, zato što se ništa ne mijenja u kontekstu zakonske regulative. LGBTIQ osobe još uvijek nisu ravnopravnovne u ovom društvu”, kazala je Huremović.

Zbog brojnih problema s kojima su se suočavali u organizaciji, sa Povorke ponosa poslani su zahtjevi za hitno usvajanje novog Zakona o javnom okupljanju, jer postojeći Povorku kategoriše kao rizično okupljanje i organizatorima nameće dodatne mjere sigurnosti.

“Ulice nisu zatvorene zbog nas. Ulice su zatvorene zbog nasilja, homofobije i fašizma koji se dešava i mi smo uradili sa institucijama da ovaj skup bude zaista osiguran”, pojasnila je predstavnica Organizacionog odbora Povorke ponosa Dina Bajraktarević.


Transparenti sa Povorke ponosa u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je kako su društva koja su otvorena i koja mogu garantirati građanska prava društva koja završe u Europskoj uniji, te kako smatra da BiH zaslužuje mjesto u toj zajednici.

“Svako ima pravo da iskaže svoj stav. Strašno je bitno da nema govora mržnje u javnom prostoru i trebamo se protiv toga boriti. Ovo je protest, a protest je za građanska prava. Građanska prava se ne mogu gledati kao na švedskom stolu”, dodao je Forto.

Bajraktarević se u svom obraćanju zahvalila svim učesnicima na podršci, kazavši kako je ovogodišnju Povorku ponosa obilježilo pokazivanje da je porodica fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, podrške i razumijevanja, te da tim dokazuju da se “život ne može svesti u četiri zida” u koja ih, smatra, društvo gura.

“Porodično okupljanje”, slogan ovogodišnje povorke ponosa označio je i jaču podršku porodica LGTBIQ osobama, kojim su se u današnjoj mirnoj šetnji pridružili roditelji i drugi članovi porodica. Jedna od majki koja je sa kćerkom prošetala ulicama Sarajeva je i Željana Kukilo iz Banja Luke, koja je poručila da je podrška roditelja veoma važna za LGBTIQ osobe.

“Važno je da narod vidi da su to ipak normalne osobe, da to nisu bolesnici kako ih nazivaju svakakvim imenima i da smo mi tu uz svoju djecu u svaka doba i u svemu”, dodala je Kukilo.


Zastava LGBTIQ osoba na Povorci ponosa u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Anisa Prahić-Šehić, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa, u svom obraćanju naglasila je zahtjeve za hitno mijenjanje zakonske regulative kojom smatra da su LGBTIQ osobe diskriminirane. Prije svega, osnovni zahtjev je hitno usvajanje Zakona o istospolnom partnerstvu, ali i Zakona o rodnom identitetu, te institucionalnu zaštitu od nasilja i proaktivno djelovanje institucija u borbi protiv nasilja u porodici kojem su i LGBTIQ osobe izložene.

“Sanjam i vjerujem da će naša Povorka ponosa jednog dana biti proslava naše borbe za prava koja ćemo ostvariti, da će postojati sistem koji će nas prihvatiti i zaštititi”, kazala je Prahić-Šehić, koja je iznijela zahtjev da LGBTIQ osobe budu zakonski jednake.

Enes Hodžić