Suđenje

Hadžić Džemal i ostali: Saznao da je brat njegove supruge teško ranjen u Čemernom

23. Juna 2022.13:26
Na suđenju za zločin počinjen u selu Čemerno (općina Ilijaš), svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je kako mu je suprugin brat pričao da je teško ranjen u Čemernom, kao i da je u Brezi u noći između 9. i 10. juna čuo pucnjavu, za koju je kasnije saznao da se desila zbog dolaska pojačanja iz Kaknja.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Prije saslušanja svjedoka, Ifet Feraget, branilac Enesa Duraka, podsjetio je Sudsko vijeće da je 2018. podnio prigovor na ratni dnevnik o kojem bi svjedok Nenad Kovačević trebao govoriti, zbog nezakonitog pribavljanja i autentičnosti, zatraživši da svjedok ne bude saslušan o tome.

Tužilac Vladimir Simović je pojasnio da je dnevnik dobrovoljno predao Miloš Malešević, koji je ranije svjedočio u ovom predmetu. Sudsko vijeće je odlučilo da će tokom ispitivanja Kovačevića dnevnik biti zanemaren, te da će ga o tom dokazu naknadno saslušati, nakon ponovnog saslušanja Maleševića o dnevniku.

Kovačević je ispričao kako je do 15. juna 1992. godine sa suprugom i kćerkom živio u brezanskom selu Banjevac, te da je 16. juna napustio svoju kuću i otišao u Ilijaš, tokom razmjene stanovništva.

Na pitanje tužioca, ispričao je da je u noći između 9. i 10. juna 1992. godine, boraveći u kući, oko dva sata iza ponoći čuo prolazak kolone prema Brezi, nakon čega je čuo i pucnjavu u samom gradu. Zaključio je da je bilo neko veselje.

“Kasnije sam saznao razlog – da su iz Kaknja došla pojačanja Brezi. Kasnije sam čuo da je to bilo za Čemerno, da su one gore pobili, šta ja znam”, dodao je Kovačević.

Odgovarajući na pitanja tužioca o Nenadu Obradoviću, bratu njegove supruge, svjedok je kazao kako je Obradović jedno vrijeme živio u Brezi, odakle je otišao na Nišićku visoravan, kao i da mu je kasnije pričao da je bio u Čemernom.

“Kasnije, kad je dolazio, pričao je da je bio gore i da je bio invalid, teško ranjen. Zatrpao se u đubre i tako se spasio”, pojasnio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kovačević je ispričao da ne zna ništa o granatiranju Breze sa Čemernog i da li je bilo žrtava. Isto je ponovio i na pitanje Sudskog vijeća, uz pojašnjenje da u njegovom selu “od granate niko nije poginuo”.

Tužilac Simović predložio je ulaganje zapisnika o saslušanju svjedoka Sekule Trifkovića tokom 2008. godine, zbog razlika u iskazu koji je svjedok dao pred sudom. Branilac Feraget uložio je prigovor zakonitosti na ovaj zapisnik, pojašnjavajući da iskazi nijednog svjedoka u ovom predmetu nisu snimani, te da je riječ o zapisniku u kojem nema nijednog pitanja. Vijeće je dopustilo braniteljici Delić da se naknadno izjasni o ovom dokazu.

Suđenje će biti nastavljeno 21. jula.

 

Enes Hodžić