Suđenje

Federalna ministrica kulture i sporta negirala krivicu za zloupotrebu položaja

23. Juna 2022.14:25
Pred Općinskim sudom u Sarajevu, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović negirala je da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Nakon što je, na upit sudije Damira Batotića, potvrdila da razumije za šta se tereti, Dujmović je negirala krivicu za djelo i radnje koje joj se stavljaju na teret.

Dujmović se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta, u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i na taj način im pribavila korist u vidu zaposlenja.

“U namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist u vidu zaposlenja, svjesno i htijući iskoristila je svoj službeni položaj na način da je postupila protivno pravilima službe i prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike”, stoji u optužnici.

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uslove za tu poziciju.

“Znajući da, kao ministrica, ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili”, stoji u optužnici.

Azra Husarić Omerović