Suđenje

Nepoznato korištenje ranije vraćenih registarskih tablica

22. Juna 2022.11:10
Na suđenju za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, svjedok Tužilaštva Bosne i Heregovine je kazao kako mu nije poznato korištenje tablica automobila koje su ranije odjavljene.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Dragan Milošević, brat optuženog Gorana Miloševića, rekao je kako je od 1997. godine koristio Golf bijele boje.

“Koristili su ga i brat Goran i Marko, njegov sin”, kazao je Milošević i naveo kako je automobil prije dvije godine slomljen, nakon čega su tablice vraćene u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Milošević je rekao kako mu nije poznato da je brat imao automobil KIA Sorento i da su na njemu bile ranije vraćene tablice.

Na pitanje tužiteljice Elvire Stanojlović da li je prelazio granični prelaz automobilom KIA Sorento, svjedok je odgovorio da nije.

Odbrane optuženih nisu imale pitanja za svjedoka.

Optužnica tereti Gorana Miloševića, Svetozara Kašikovića, Vladislava Pravicu, Milorada Rogača, Darka Đuricu, Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Prije nego je određen termin za iduće ročište, tužiteljica je obavijestila Sud kako je Državno tužilaštvo u postupku postizanja sporazuma o priznanju krivice sa optuženima i njihovim braniocima.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli 2022. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj