Suđenje

Macanović: Svjedok opisao mučenje i ubistvo maloljetnika u Ključu

22. Juna 2022.15:43
Nakon tromjesečne pauze, iskazom svjedoka Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) o mučenju i ubistvu maloljetnika, nastavljeno je suđenje Milenku Macanoviću, optuženom za zločine u Ključu počinjene 1992. godine.


Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Fikret Zukanović je ispričao da je u ljeto 1992. imao 18 godina, te da je živio u Krasuljama.

“Ključ je preuzela srpska vojska, koja je došla po mene i ostale odrasle muškarce u selu. Bilo nas je oko 350 i odvezeni smo autobusima pred Općinu Ključ, nakon čega smo, držeći ruke na glavi i pokazujući tri prsta, odvedeni u fiskulturnu salu Osnovne škole ‘Nikola Mačkić’, gdje smo sjedili savijenih koljena, držeći glavu na njima i ruke iznad glave”, prisjetio se svjedok.

Zukanović je kazao da su u sali nalazilo nekoliko policajaca te da su odvođeni u učionice, kako su im rekli, radi ispitivanja, nakon kojega će dobiti potvrde.

“Rekli su mi da sjednem i obgrlim stolicu. Na jednom stolu su bili poredani štapovi različite debljine, dok se na drugom nalazilo oružje. Majica mi je bila podignuta i vojnik iza mene me udario pendrekom dva puta po leđima”, kazao je Zukanović, dodavši da je jeka u učionicama bila ogromna.

Kako je izjavio, u jednom trenutku u salu je ušlo pet vojnika, među kojima je bio optuženi Milenko Macanović.

“Optuženi je pitao jednog od prisutnih šta radi s nama, on je odgovorio da nas treba ispitati, nakon čega mu je rekao: ‘Treba njih sve pobiti’, i išao je od jednog do drugog, udarao nas nogama, vukao za kosu i pitao: ‘Ko je ubio Duću?’”, kazao je i dodao da je mučenje trajalo dva sata, nakon čega su Sime Vujičić, jedan od prisutnih policajaca, i optuženi Macanović podigli njega i Ifeta Vučkića i natjerali ih da se međusobno tuku.

Svjedok je rekao da su im dali palice, i kada se nisu tukli dovoljno jako, Macanović i Vujičić bi im psovali “majku balijsku” i pokazali da udarci moraju biti jači. Svjedok je opisao udarce i fizičko maltretiranje, te ubistvo Ifeta Vučkića.

“Dali su mi palicu i Ifeta stavili uz zid. U jednom trenutku Simo me uzima za kosu i kaže: ‘Marš na mjesto!’ Tad je optuženi dreknuo, ja sam se okrenuo, jer sam mislio da meni govori da se vratim, i vidio da je rekao Ifetu jer je bio krenuo za mnom. Tad je udario nogom Ifeta u prsa, a pendrekom po sljepoočnici, nakon čega je on pao”, opisao je u sudnici svjedok.

Kako je svjedok ispričao, Vučkić se više nije probudio, a nakon što je ostao ležati na podu, optuženi Macanović i Vujičić su ga udarali nogama da ustane. Kada su mu zatvorenici pokušali dati vodu, on je počeo vraćati i krv je krenula na usta, kazao je svjedok.

“Tad sam čuo da je njegov rođak Hilmo rekao: ‘Ifet je gotov’”, izjavio je svjedok, te potom kazao da je on pušten nakon drugog ispitivanja, vodili ga kroz čaršiju i naredili da podigne tri prsta svaki put kada bi rekli “pozdrav”, a kada pitaju: “Koga volite?”, da odgovori: “Radovana Karadžića”, koji je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina u BiH.

Optuženi Macanović je kazao svjedoku da ga ne poznaje i da nije moguće da ga je on maltretirao jer fizički nije bio prisutan na tom mjestu.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optuženog Milenka Macanovića zvanog Macan, Maca, tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), Vojna pošta Ključ, tokom rata u Republici Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine, došao u prostorije OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, gdje su bili civili Bošnjaci, i naredio dvojici civila da se međusobno tuku davši im palice. Prema navodima optužnice, kad je, zajedno sa Simom Vujičićem, koji je preminuo, vidio da se ne tuku dovoljno jako, vojničkom čizmom je udarao Ifeta Vučkića, koji je od posljedica preminuo na mjestu događaja.

Svjedok Mehmed Vučkić, otac ubijenog Ifeta, rekao je da je bio na privremenom radu u Njemačkoj kada mu je 1992. javljeno da mu je sin, koji nije imao ni 18 godina, umro od posljedica fizičkog maltretiranja, te da je kasnije od rodbine i komšija saznao da je to učinio “Macan”.

Optuženi se obratio svjedoku kazavši da mu je žao što se to desilo.

“Pred vama ne stoji čovjek koji je ubio Vašega sina. Meni je žao kao čovjeku, ali mene su ubacili u ovo, sve mi je montirano”, rekao je Macanović.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio prijedlog Odbrane da se nadležnost o postupanju u ovom predmetu delegira na Kantonalni sud u Livnu.

Odbrana je obrazložila da nije spremna ispitati ove svjedoke s obzirom na to da je, prema braniocu optuženog Marinku Brkiću, u pozivu Suda navedeno da se odnosi na statusnu konferenciju, a ne o nastavku glavnog pretresa. Prema odluci predsjedavajućeg Sudskog vijeća Fikreta Hodžića, Odbrana se na pauzi upoznala s iskazima svjedoka.

Suđenje će biti nastavljeno 7. jula, kada se očekuje saslušanja dva svjedoka Tužilaštva.

Amila Žunić