Vijest

Serge Brammertz: Hrvatska „blokira pravdu“ u slučajevima ratnih zločina

15. Juna 2022.11:38
Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), Serge Brammertz, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih Nacija (UN) rekao je da hrvatska vlada donosi „političke odluke“ koje blokiraju saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u procesuiranju ratnih zločina.

Serge Brammertz, oktobar 2019. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR.

Brammertz je pred Vijećem sigurnosti u New Yorku 14. juna kazao da Hrvatska „donosi političke odluke koje blokiraju pravosudni proces“ u slučajevima ratnih zločina počinjenih 1990-ih godina.

Predstavljajući svoj najnoviji izvještaj, Brammertz je naglasio da je „u bivšoj Jugoslaviji najznačajnije pitanje i dalje regionalna pravosudna saradnja“ u predmetima ratnih zločina.

On je dodao da je njegova kancelarija „omogućila niz pozitivnih pomaka između Bosne i Hercegovine i Srbije”.

No, izrazio je zabrinutost da „obje zemlje imaju velike poteškoće u ostvarivanju saradnje sa Hrvatskom”.

„Kao što je podrobnije navedeno u mom pisanom izvještaju, hrvatska Vlada donosi političke odluke koje blokiraju pravosudni proces”, istakao je Brammertz.

„Na primjer, tužioci iz BiH čekaju na saradnju u više od 80 predmeta, od kojih su neki na čekanju već sedam godina”, dodao je on.

Brammertz je istakao da je prije deset godina „Hrvatska bila na čelu napora za poboljšanje regionalne pravosudne saradnje u predmetima ratnih zločina”.

„Danas je raširen dojam da u Hrvatskoj postoji volja da se dođe do pravde za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti“, kazao je Brammertz.

„Postoji jednostavan korak koji Hrvatska može poduzeti kako bi promijenila takav dojam: poslati nadležnim pravosudnim tijelima sve neriješene zahtjeve za pomoći, koje trenutno blokira Ministarstvo pravosuđa, i potaknuti ih da hitno riješe te zahtjeve“, dodao je Glavni tužilac MMKS-a.

Zvaničnici Hrvatske i Srbije često su se sporili zbog pitanja ratnih zločina i njihove različite interpretacije sukoba devedesetih.

Posljedni spor između ove dvije zemlje izbio je kada je Srbija podigla optužnicu protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za ratne zločine nad civilima.

Hrvatski oficiri se terete da su tokom operacije „Oluja“ naredili vazdušni napad na kolonu srpskih izbjeglica. Oba incidenta dogodila su se na području Bosne i Hercegovine. Zbog nedostatka pravosudne saradnje očekuje se da će im se suditi u odsustvu.

U svom govoru, Brammertz je pozvao zemlje bivše Jugoslavije „da svoje političke razlike stave po strani i značajno povećaju svoju saradnju u potrazi za nestalim osobama“.

„Ovo je humanitarni imperativ“, zaključio je Brammertz. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima nekoliko hiljada ljudi koji su nestali tokom ratova 1990-tih godina.

Milica Stojanović