Vijest

Izložba marama u čast srebreničkih heroina

Fata Huseinagić iz Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa. Foto: Denis Ruvić.

Izložba marama u čast srebreničkih heroina

14. Juna 2022.13:24
14. Juna 2022.13:24
U sklopu inicijative “Heroine Srebrenice”, posvećene pričama žena koje su preživjele genocid 1995. godine, na obilježavanju 27. godišnjice masakra u julu bit će izložene marame i šalovi srebreničkih majki.

Umjetnička instalacija “Majčina marama”, dio inicijative “Heroine Srebrenice”, bit će otvorena sljedećeg mjeseca u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile 1995. godine.

Instalacija će biti simboličan prikaz marama i šalova koje žene koriste u svakodnevnom životu i koje koriste majke srebreničkih žrtava tokom molitve za svoje najmilije.

“Umjetnička instalacija ‘Majčina marama’ posvećena je herojskoj ulozi i doprinosu bosanskohercegovačkih žena”, rekla je Velma Šarić, direktorica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, koji, zajedno sa Udruženjem Pokret ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ i Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, organizuje ovaj projekat.

Cilj je prikupiti 1.000 marama od majki srebreničkih žrtava u čast njihove uloge u očuvanju sjećanja na genocid. Šarić je istakla da veći dio do sada prikupljenih marama ima simbolično značenje, “od onih koje su im predale majke i nane, do šalova koje su nosile dok su 1995. godine bježale iz Srebrenice, ili dok su ukopavale svoje najmilije u Memorijalnom centru”.

“Očekujemo da će instalacija rasti svake godine jer će postati putujući spomenik posvećen historijskoj snazi i ulozi žena tokom i nakon rata i genocida u Bosni i Hercegovini”, dodala je ona.

Organizatori su pozvali sve koji se žele uključiti da im do 5. jula pošalju maramu. Instalacija će biti otvorena tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici od 9. do 10. jula, u sklopu kojeg će biti održana i Međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”.

Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica od 2020. godine nastoje da na inovativne načine obilježe godišnjice genocida i drugih ratnih zločina kroz umjetnost, aktivizam, snimanje dokumentarnih filmova i edukativne projekte.

Jedna od ovih aktivnosti je i instalacija fildžana za kafu umjetnice Aide Šehović “Što te nema” iz 2020., kao i izložba rukotvorina “Ćilimi sjećanja” iz 2021. godine.


Emina Hajdarević. Foto: Denis Ruvić


Marama Fate Huseinagić. Foto: Denis Ruvić


Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Foto: Denis Ruvić


Fazila Efendić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, drži svoju maramu. Foto: Denis Ruvić


Melissa Fleming, podsekretarka UN-a za globalne komunikacije (lijevo), s Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Foto: Denis Ruvić


Donirana marama. Foto: Denis Ruvić


Donirane marame. Foto: Denis Ruvić

Azem Kurtić