Vijest

Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju iz Foče zbog kašnjenja u izradi odluka

13. Juna 2022.16:22
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je utvrđivanje disciplinske odgovornosti Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, zbog kašnjenja u izradi odluka, dok je tuženi zatražio odbijanje disciplinske prijave i oslobađanje od disciplinske odgovornosti.

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Naida Hubjer, predsjednica Osnovnog suda u Foči, koja je podnijela pritužbu protiv Korde, tokom svjedočenja je ispričala da je stupila na ovu funkciju 1. januara 2020. godine, kada je otpočela i s vršenjem analize stanja predmeta kod svih sudija. Dodala je da je uočila velike probleme na izvršnom referatu te utvrdila veliki broj neblagovremenosti u postupanju.

Navela je da je odmah pozvala tuženog Kordu i saopćila mu šta je uočila, predlažući mu da zajedno pronađu način kako da završe predmete, te objasnila da je kod sudije Korde primijećena tendencija rasta broja neriješenih predmeta od 2020. do 2022. godine.

“Na početku je kolega usmeno obećavao da će završiti, ali naknadnim provjerama sam utvrdila da je mali broj predmeta urađen… Mi konstantno razmatramo na sjednicama i skrećemo pažnju, ali to nije proizvelo efekta”, rekla je Hubjer, dodavši da je Sud tokom 2020. zaprimio 25 pisanih urgencija što su se odnosile na predmete za koje je bio zadužen Korda, tokom 2021. godine 51 urgenciju, dok je ove godine zaprimljeno 12 urgencija.

Odgovarajući na pitanja Snježane Petković, članice Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Hubjer je potvrdila da komunikacija između njih dvoje nije bila konstruktivna te dodala da se on ponašao pasivno, stavljajući sebe u ulogu žrtve.

“Viđaju ga da provodi vrijeme u kafani, ja mislim da je to kod kolege problem”, kazala je Hubjer i napomenula da su pokušali da razgovoraju s njim na tu temu te da je i na radnom mjestu uočila da je bio u alkoholiziranom stanju.

Tuženog Kordu je zanimalo na koji način je to Hubjer primijetila, na šta je ona odgovorila da “svi uposlenici i kompletna Foča to znaju”.

“To se na vama vidi, po načinu govora, hoda, crvenila u licu”, rekla je Hubjer, istaknuvši da sudija nije nikada na poslu napravio problem, izuzev njegovog neprisustva na radnom mjestu.

UDT je uložio materijalne dokaze, među kojima je i pritužba koju je podnijela Hubjer u oktobru 2020., dopuna pritužbe u disciplinskoj istrazi iz septembra 2021. u čijem podnesku se nalazi i preko 35 urgencija od stranaka u postupku, zahtjev UDT-a za očitovanje, jer nisu zaprimili izjašnjenje tuženog te obrasce ocjenjivanja na osnovu kojih se može utvrditi da od 2017. godine radni rezultati opadaju kod tuženog.

Korda se po disciplinskoj tužbi tereti po tri tačke disciplinske tužbe, prema kojim je u 132 predmeta, između ostalog, kasnio poduzimati radnje u postupku, propustio donositi odluke i netačno iskazivao završenim predmete koji to nisu bili.

Tužiteljica Porča je tokom iznošenja završne riječi kazala da je UDT na osnovu brojne dokumentacije i svjedočenja nesporno utvrdio predmet disciplinske tužbe te određeni obrazac ponašanja tuženog.

“Nije tačan navod da nema mogućnost za ostvarivanje norme i priliv predmeta jer je evidencija utvrdila da broj predmeta neprekidno raste”, rekla je Porča, predloživši da se Kordi utvrdi disciplinska odgovornost i da mu se izrekne odgovarajuća disciplinska mjera te da se prilikom izricanja, između ostalog, cijeni i broj predmeta u kojem je postupao te činjenica da mjere predsjednika Suda nisu rezultirale korekcijom.

Tuženi Korda je u cijelosti osporio iskaz svjedokinje Hubjer te kao dokaz uložio svoje izjašnjenje od maja 2022. godine. On je kazao da su do januara 2020. godine njegovi rezultati verifikovani kroz izvještaj VSTV-a, izražavajući čuđenje jer je stupanjem na funkciju “novi sudija počeo pisati urgencije”. Dodao je da su predmeti po žalbi svi riješeni, dok neki predmeti po prigovorima nisu te se osvrnuo na izjavu svjedokinje da je gradila korektne odnose.

“Ona je u jednom momentu rekla da sam senilan i da će podnijeti zahtjev za moje izuzeće”, kazao je Korda.

Dodao je da ne zna na koji način je svjedokinja mogla utvrditi da je on bio u alkoholiziranom stanju te osporio sve navode iz disciplinske prijave.

“Predlažem da se ista odbije i da se oslobodim od bilo kakve disciplinske odgovornosti”, naveo je tuženi Korda.

Prvostepena disciplinska komisija će pisanu odluku dostaviti strankama naknadno.

Aida Trepanić