Suđenje

Ilić i ostali: Odvođenje 16 muškaraca

13. Juna 2022.13:42
Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice govorila je o zatvaranju 16 muškaraca s područja Rudog, te njihovom odvođenju u nepoznatom pravcu od strane srpskih vojnika.


Rogatica. Foto: N1

Hasija Hadžihasanović je rekla kako je 1992. godine zajedno s porodicom živjela u naselju Rudo, te da je 19. juna bilo granatiranje. Kako je kazala, te prilike Slavko Lubarda i srpska vojska su došli i pretresli stanove, a stanovništvo odveli u podrum u Donjem Polju, gdje su bili zatvoreni.

Ona je rekla da je u podrumu bilo 16 muškaraca zajedno sa suprugama i djecom, te da su svi osim jednog muškarca bili iz jedne ulice.

Hadžihasanović je kazala kako je u podrum ušao Zoran IlIć, kojeg je prepoznala, te se obratio muškarcima riječima: “Vi sjedite tu dok naši tamo ginu.”

Prema njenim riječima, Ilić je bio odjeven u SNB uniformu, imao je oružje, bio je plav i imao plave oči.

Nakon što su muškarci izvedeni iz podruma, Hadžihasanović je, kako je objasnila, kroz prozor vidjela da su poredani u kolonu. Tada je vidjela još srpskih vojnika, koji su muškarce odveli u nepoznatom pravcu.

Te prilike odvedeni su njen suprug i brat, za kojima još uvijek traga, ispričala je svjedokinja.

“Bilo je nekih informacija, ali ispostavilo se da nisu tačne”, rekla je ona.

Na upit Nade Mandić, braniteljice optuženog Zorana Ilića, o tome kako poznaje Zorana, svjedokinja je kazala da je Rogatica malo mjesto i da ga je poznavala iz viđenja.

Mandić je predločila ranije izjave ove svjedokinje iz 2012. i 2015. godine u kojima je navela razlike po pitanju događanja u podrumu. Rekla je kako je svjedokinja u izjavi od 2012. navela da je Slavko Lubarda, zajedno s jednim čovjekom kojem nije znala ime, ušao u podrum, dok je u izjavi iz 2015. godine kazala da je Ilić mlađi brat izvjesnog Hapca koji drži kafanu u Rogatici.

Svjedokinja je rekla da se ne sjeća da je ranije u izjavi spominjala Hapca, te da ostaje kod današnje izjave.

“Trideset godina mi stoji taj lik pred mojim očima”, kazala je svjedokinja, dodavši kako, da nije sigurna u šta govori, ne bi ni rekla.

Ona je svjedočila na suđenju Zoranu i Radenku Iliću, kojima je na teret stavljeno da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Amor Mašović je izjavio da je godinama radio u Institutu za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH) te objasnio kako je učestvovao u traženju nestalih na području općine Rogatica, kao i kreiranju baze nestalih za to područje.

Kako je objasnio, u općini Rogatica ukupno je prijavljeno 655 nestalih osoba, od čega sedam osoba nije verificirano. Mašović je kazao da u ovim brojkama nisu obuhvaćene žrtve iz Rogatice koje su pronađene u grobnicama van ove općine.

Prema njegovim mišljenju, prije otprilike godinu dana INO je imao informaciju o nestalima za područje Rudog, međutim pokazala se netačnom.

Objasnio je da su na ovom području pronađene 203 mikrolokacije, te da je 290 aktivnih slučajeva nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, od čega je 281 osoba bošnjačke nacionalnosti, sedam osoba srpske, dok su dvije osobe hrvatske nacionalnosti.

“To su uglavnom zaseoci ili sela gdje je živjelo isključivo ili pretežno bošnjačko stanovništvo”, izjavio je Mašović.

Prema njegovim riječima, za 16 osoba s područja Rudog još uvijek se traga, a potencijalna grobnica u kojoj su ovi posmrtni ostaci još uvijek nije locirana.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juli.