Suđenje

Milunić i ostali: O aktivnostima Interventnog voda u Zecovima

10. Juna 2022.16:20
Svjedoci Odbrane Ljubiše Četića govorili su o aktivnostima Interventnog voda prijedorske policije na području sela Zecovi u julu 1992. navodeći da nisu vidjeli ubistva ili mrtva tijela.
Zecovi. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok O-10-1 kazao je da je bio u Interventnom vodu i da je s oklopnim vozilom upućen u Zecove. On je rekao da su vozilo parkirali na cesti, nedaleko od Zikine kafane.

Svjedok je ispričao da im je neko rekao da odu do Šabanove mesnice, jer se pojavilo osam do deset ljudi. Kazao je da su otišli oklopnim vozilom i da je ljudima bilo naređeno da legnu na zemlju.

“Počela je pucnjava meni preko glave. Komandir galami da se vraćamo”, prisjetio se O-10-1.

Dodao je da ne zna šta je bilo s tim ljudima, te da su se vratili na prvobitnu poziciju i da su tu ostali negdje do podneva, a potom se vratili u Prijedor. On je rekao da nije vidio ubistva ili tijela.

Svjedok je kazao da je optuženi Četić bio u Interventnom vodu, ali da se ne sjeća da li je bio s njima kada je bila akcija u Zecovima.

Sat ili dva po dolasku u Prijedor, kako je naveo, upućeni su na Kurevo, gdje je poginuo jedan njihov pripadnik. Kazao je da misli da su svi krenuli na taj zadatak, uključujući i Četića, mada nije potpuno siguran.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

Na poziv Odbrane Četića svjedočio je i Petar Čivčić, koji je kazao da je bio komandir odjeljenja u Interventnom vodu, u čijem sastavu je bio i optuženi. Na pitanje o akciji u Zecovima u julu, on je rekao da se sjeća da su bili upućeni kod vijadukta u Čarakovu.

Ispričao je da su došli oklopnim vozilom i kombijem, te da su se parkirali nedaleko od Zikine kafane. Naveo je da im je bilo rečeno da se jave vojsci i da je otišao do lica u maskirnim unformama.

“Rekao je: ‘Vi ste slobodni…Mi smo sve završili’”, prisjetio se Čivčić.

Dodao je da je vezom kontaktirao dežurnog i da im je nakon izvjesnog vremena javljeno da se povuku u bazu, te da su se vratili svi koji su s njim bili. Kazao je da nije vidio tijela.

Svjedok je rekao da je iz Prijedora otišao do Novog Grada, a da, kada se vratio, u bazi nije bilo nikoga iz njegovog odjeljenja. Dodao je da je čuo da su otišli na Kurevo, gdje je bila zasjeda.

Na pitanja tužioca Izeta Odobašića, Čivčić je rekao da ne zna ko je sve bio kada su išli kod vijadukta, te da je čuo pucnjavu. Kazao je da nije vidio kako civili padaju u Sanu.

Čivčić je svjedočio uz pravnog savjetnika. On je ranije oslobođen optužbi u predmetu koji je vođen za zločin na Korićanskim stijenama.

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je nakon dužeg zastoja zbog bolesti jednog od optuženih, kao i pandemije. Postupak je nastavljen bez Radomira Stojnića, koji je nedavno preminuo.

Naredno ročište zakazano je za 1. juli.

 

Marija Taušan