Vijest

Potvrđena presuda: MUP RS-a diskriminisao aktivistkinje grupe “Pravda za Davida”

8. Juna 2022.16:11
Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske izjavljenu na presudu Osnovnog suda u Banjaluci koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Vranješ nakon njihove tužbe protiv entiteta zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).


Aleksandra Vranješ i Sofija Grmuša ispred Osnovnog suda u Banjaluci Foto: BIRN BiH

 

Presudom Osnovnog suda iz decembra 2020. godine utvrđeno je da su Grmuša i Vranješ, kao članice neformalne grupe “Pravda za Davida”, trpjele kontinuiranu diskriminaciju od strane pripadnika policije Republike Srpske.

Ročište po žalbi Pravobranilaštva Republike Srpske održano je 16. maja ove godine. Tada su pred Okružnim sudom ponovo izvedeni materijalni dokazi, odnosno video-snimci sa telefona tužiteljki, ali i snimci emitovani na Federalnoj TV i Radio-televiziji BN.

Na tim snimcima, emitovanim i na Okružnom sudu, vidi se kako policajci u više navrata legitimišu Vranješ i Grmušu te upozoravaju ih da se moraju udaljiti sa javne površine uz obrazloženje da nisu prijavile javni skup.

Sofija Grmuša rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je presuda Okružnog suda u Banjaluci očekivana jer je očigledno diskriminatorsko ponašanje policije prema tužiteljkama i ostalim članovima neformalne grupe “Pravda za Davida”.

“Presuđeni su za diskriminaciju, ali oni trebaju i krivično da odgovaraju. Policijski službenici koji su provodili naređenja svojih nadređenih da se provodi teror i represija nad članovima grupe ‘Pravda za Davida’, koji samo, već skoro pet godina, traže da se institucionalno riješi ubistvo Davida Dragičevića”, kazala je Sofija Grmuša.

Ona je najavila da će, nakon ove presude, protiv MUP-a RS-a biti pokrenuto još tužbi za diskriminaciju.

Grmuša i Vranješ su, zbog krivičnog djela “povreda ravnopravnosti građana”, 2021. godine podnijele krivičnu prijavu protiv policajaca banjalučke Policijske uprave. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je, u julu prošle godine, donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv policajaca.

Na ovu presudu banjalučkog Okružnog suda ne postoji mogućnost žalbe.

Vladimir Kovačević