Suđenje

Blekić i ostali: Svjedocima poznat optuženi Dizdar

8. Juna 2022.15:56
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 16 osoba optuženo za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su da poznaju optuženog Edina Dizdara.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Jasmina Džafić rekla je da je radila u brokerskoj kući “Eurohaus” od 2002. do 2012., prve dvije godine kao direktor društva iz Sarajeva, potom prelaskom u Tuzlu na poziciji gdje je primala naloge i slala ih u Sarajevo.

Džafić je kazala da je poznavala optuženog Edina Dizdara kao direktora brokerske kuće. Na upit njegovog branioca Asima Crnalića da li ostavlja prostora da je bio izvršni direktor za finansije, svjedokinja je odgovorila potvrdno.

“Ne mogu sa sigurnošću reći, ja sam bila u Tuzli, on je bio u Sarajevu. Moguće je da je bio izvršni direktor”, kazala je ona.

Kako je rekla, po njenom dolasku je bilo sedam osnivača brokerske kuće “Eurohaus”, od kojih je jedan i optuženi Zijad Blekić.

Drugi svjedok Mirko Đorđić kazao je da je ranije radio za “Unioninvest” u industrijskoj izgradnji, a da je, nakon pogoršanja zdravstvenog stanja njegove prijateljice Dragoslave Pušonje, dobio njenu punomoć kako bi umjesto nje prisustvovao sjednicama skupštine. Na skupštini je viđao Dizdara, rekao je svjedok, kao i da nikada nije dobivao zapisnike sa sjednica.

Đorđić je kazao da je na skupštini jedne prilike bio notar i da misli da je tada vršen prenos nekih dionica ili imovine, ali da se ne sjeća najbolje detalja. Naveo je da je naknadno čuo da je hotel u Mostaru prodat za oko 700.000 konvertibilnih maraka (KM) i sjeća se da je Pušonja u nekoliko rata dobila oko 7.000 KM isplate.

Senka Nožica, braniteljica Armina Mulahusića, uložila je prigovor na saslušanje oba svjedoka objašnjavajući da nisu relevantni niti za jednu činjenicu iz optužnice i pozvala na sumiranje svjedoka koji se planiraju izvoditi, jer je, kako je istakla, njen branjenik u pritvoru sve vrijeme tokom suđenja.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Melika Murtezić rekla je da je odbijen prijedlog Nožice za ukidanje mjere pritvora za optuženog Mulahusića, uz obrazloženje da nije zasnovan na novim okolnostima i činjenicama.

Odbrane Dizdara i Jusufranića su također uložile prijedlog za ukidanje mjere pritvora, a odluka će biti saopćena na sljedećem zakazanom suđenju.

Optužnica za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Njima je na teret stavljeno da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Suđenje će se nastaviti 15. juna, kada je planirano saslušanje tri svjedoka.

Azra Husarić Omerović