Vijest

Federalni parlament podržao pravljenje registra i obilježavanje službenih automobila

6. Juna 2022.17:33
Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je prijedlog kojim se umanjuju iznosi za nabavku službenih automobila, propisuje uspostava jedinstvenog registra te obilježavanje svih službenih vozila.


Službeni auto ispred ranijeg sjedišta Vlade Federacije. Foto: BIRN BiH

Zastupnički dom usvojio je u ponedjeljak, 6. juna Nacrt zakona o korištenju i nabavci službenih automobila u organima uprave Federacije.

Zastupnik Adis Arapović, koji je i predlagač ovog Nacrta, navodi da nije usvojen njegov prijedlog za skraćeni postupak donošenja zakona.

“Mi svakodnevno svjedočimo zloupotrebi javne imovine, posebno službenih automobila, ali voljom prije svega ove vladajuće većine vratili su zakon u redovnu proceduru. Vjerovatno da bi se dobilo na vremenu, da bi se ušlo u izbornu kampanju i da to čeka možda čak i novi saziv”, kaže Arapović, dodavši da će kao predlagač sve uraditi kako bi se javna rasprava organizirala vrlo brzo i efikasno i da prijedlog zakona bude u proceduri u najkraćem mogućem roku.

On je podsjetio da je duže od godinu dana insistirao da Vlada Federacije dopuni postojeću ili da donese posebnu uredbu ili pravilnik o vizuelnom označavanju službenih vozila u organima uprave u Federaciji, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

“Međutim, i nakon zaključka Parlamenta i pet mojih urgencija tokom godinu dana, oni se nisu pomakli s te tačke, tačnije mislim da su na suptilan način odbijali provesti zaključak Parlamenta i meni je ostalo samo na kraju da pripremim potpuno novi zakon i da ga pustim u proceduru, što sam uradio krajem prošle godine. Tek nakon pola godine došao je u proceduru, na dnevni red. Danas je Nacrt usvojen, a donosi nekoliko krupnih promjena, nadam se nabolje”, objašnjava Arapović.

Usvojenim Nacrtom zakona se, između ostalog, propisuje obilježavanje službenih putničkih automobila uočljivim naljepnicama i jedinstvenom numeracijom iz Registra putničkih automobila organa uprave Federacije, osim vozila koja koriste štićene osobe. Nacrtom se umanjuju i iznosi za nabavku službenih automobila.

“Trenutno rješenje je takvo da se iz budžeta mogu kupovati automobili vrijedni i preko 100.000 maraka, što je meni bilo za ne povjerovat. Dakle u ovakvim vremenima ekonomsko-socijalne krize potrošiti 100 ili više hiljada maraka na službeno auto je van pameti”, poručuje Arapović, dodavši da je Nacrtom zakona insistirao i da se uspostavi Registar službenih vozila kojih je, prema njegovim informacijama, oko 3.500 na raspolaganju federalnim organima uprave i kompanijama.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija.

Aida Trepanić