Vijest

Američki kongresmen traži kaznu za ratno silovanje na Kosovu

1. Juna 2022.15:33
Američki kongresmen predložio je Kongresu rezoluciju kojom se poziva da se počinioci seksualnog napada nad Vasfijom Krasnići Gudman, kosovske Albanke koja je preživela rat, suoče sa pravdom, i da Srbija prestane da štiti ratne zločince.

This post is also available in: English

Vasfije Krasnići Gudman. Foto: Kabinet predsednika Kosova.

Kongresmen Colin Alred objavio je juče da je predstavio rezoluciju kojom se poziva na pravdu za Vasfije Krasnići Gudman, koja je preživela ratno silovanje, i na sprovođenje istrage i krivično gonjenje “svih odgovornih za seksualno nasilje tokom rata na Kosovu”.

“Za osudu je što nijedna osoba nije proglašena krivom za seksualne ratne zločine nad gospođom Krasnići Gudman”, kaže se u nacrtu Alredove rezolucije.

“Vlada Republike Srbije treba da prestane da štiti i veliča sve osobe koje su bile umešane u ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i treba da da prioritet istrazi i procesuiranju takvih pojedinaca”, dodaje se u dokumentu.

Krasnići Gudman je jedna od retkih žrtava ratnog seksualnog nasilja na Kosovu koja je javno progovorila o tome kako su je tokom rata, kada je imala 16 godina, silovali srpski policajci.

Vrhovni sud Kosova je 2014. godine oslobodio dvojicu bivših srpskih policajaca koji su bili optuženi da su je silovali.

Krasnići Gudman je 2019. godine svedočila pred Odborom za spoljne poslove američkog Kongresa u Vašingtonu, pozivajući SAD da uloži veće napore kako bi se Srbija pozvala na odgovornost za ratne zločine, uključujući i silovanje.

“Ponosna sam što je kongresmen Colin Alred danas u Kongresu SAD-a predstavio rezoluciju za pravdu u mom slučaju i u slučaju više od 20.000 preživelih (ratnog silovanja)… Putovanje do pravde se nastavlja”, napisala je juče Krasnići Gudman na Fejsbuku.

Krasnići  Gudman, koja ima američko državljanstvo, poslanik je u Skupštini Kosova vladajuće stranke Vetevendosje (Samoopredeljenje).

U Alredovom nacrtu rezolucije se kaže da napredak u rešavanju slučaja Krasnići Gudman ali i ostalih koji su preživeli seksualno ratno nasilje na Kosovu “treba da ostane važan bilateralni prioritet između Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije”.

“Tako sam inspirisan Vasfijinom hrabrošću da podeli sopstvenu mučnu priču i baci svetlo na realnost seksualnog nasilja kojeg su počinile srpska vojska i policija tokom rata na Kosovu”, rekao je Alred.

“Izveštaji o seksualnom nasilju koje se dešava u Ukrajini su oštar podsetnik da moramo biti jasni u vezi sa tragedijama iz prošlosti i podići priče preživelih kako bismo mogli da radimo na odgovornosti i obezbediti da se ovo nikada više ne ponovi. Zato je ova rezolucija toliko važna i radujem se izgradnji podrške za nju kako bi u Domu prošla u potpunosti”, dodao je on.

Perparim Isufi


This post is also available in: English