Suđenje

Milošević Goran i ostali: Moguć sporazum o priznanju krivnje

31. Maja 2022.11:04
U nastavku suđenja Goranu Miloševiću i ostalima optuženima za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navelo je kako je stupilo u pregovore o priznanju krivnje.

Sud BiH ulaz
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Elvira Stanojlović kazala je kako je Tužilaštvo BiH stupilo u pregovore s optuženima o priznanju krivnje.

Na ovom ročištu svjedok Milo Dangubić je rekao kako je zbog jeftinije registracije vozilo “Land Rover Discovery” zelene boje koje je kupio registrovao na svog oca.

On je kazao da je vozilo koristio do Nove godine 2020/2021., kada je dogovorio sa Goranom Svorcanom da mu proda vozilo. Objasnio je kako je Svorcan imao vikendicu i išao u ribolov, te da mu je zato trebao džip.

Prema njegovim riječima, dogovorili su da će Svorcan platiti 10.000 konvertibilnih maraka (KM) i dati mu još starog “Golfa”, nakon čega mu je dao auto, ali nikad novac.

“Dogovor je bio da mi da do početka maja, do 6. maja, kad je neka slava, da me isplati”, rekao je svjedok.

Na upit Svorcanove Odbrane da li je optuženi ispoštovano dogovor, svjedok je kazao da nije i da je on vratio “Golfa” Svorcanu te mu tražio svoje vozilo nazad, ali da ga nije dobio. Dodao je da se obraćao Tužilaštvu, ali mu je rečeno da je proces u toku i nikada više nije dobio odgovor od te institucije.

Optužnica tereti Gorana Miloševića, Svetozara Kašikovića, Vladislava Pravice, Milorada Rogača, Darka Đuricu, Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela i izbjegavajući mjere carinske kontrole bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Svjedok Dragiša Dangubić kazao je kako je vozilo registrovano na njega, ali da je njegov sin Mile kupio to vozilo.

“Sin mi je kupio, registrovano je na moje ime, ja sam išao u sud”, rekao je svjedok, dodavši da je stvarni vlasnik vozila njegov sin Mile.

Dangubić je kazao kako ne zna od koga je njegov sin kupio vozilo i za koju cijenu, te da se ne sjeća koliko dugo ga je imao, ali da mu je poznato da je vozilo prodao Goranu Svorcanu i da je vozilo “dato na riječ”, ali obaveze nisu ispunjene.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. juni.