Suđenje

Babić Ljuban i ostali: Predložene mjere zabrane za optuženog Ratka Goronju

31. Maja 2022.14:25
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo mjere zabrane za Ratka Goronju optuženog za zločine u Bosanskom Novom, koji će uskoro izaći sa izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen u drugom predmetu.

Babić Ljuban i ostali. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Eldina Bijuk je na ročištu rekla da ostaje kod prijedloga za izricanje mjera zabrane putovanja i oduzimanja putnih isprava u odnosu na Ratka Goronju.

Ratko Goronja je u oktobru 2015. godine osuđen na šest godina zatvora pred Okružnim sudom u Banjaluci, zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Novom Gradu. Goronja je proglašen krivim da je 9. juna 1992. godine ubio Derviša Selimića u mjestu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog. Goronja će 16. juna izaći na slobodu.

Odbrana Goronje nije se protivila mjerama, jer iste imaju i ostali optuženi u predmetu pred Sudom BiH.

Za zločine u Bosanskom Novom optuženi su Ranko Balaban, Ljuban Babić, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine u Alićima i Ekićima ubili 24 osobe.

Jasmin Begić