Vijest

Disciplinski postupak protiv sudije Vrhovnog suda FBiH počinje 1. jula

Disciplinski postupak protiv Dragana Čorlije, sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, zbog neopravdanog odlaganja zakazivanja ročišta i kašnjenja u izradi presude počet će 1. jula, odlučila je na pripremnom ročištu Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić pročitala je disciplinsku tužbu prema kojoj se sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Dragan Čorlija tereti da je kao sudija izvjestilac u predmetu protiv Semira Rastodera propustio da poduzme procesne radnje zakazivanja ročišta po žalbi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. 

Prema prvoj tački tužbe, sudija Čorlija je propustio da zakaže ročište od najmanje jedne godine i tri mjeseca.

Prema drugoj tački disciplinske tužbe, sudija Čorlija se tereti da je kao predsjednik Sudskog vijeća u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović propustio da izradi presudu, čime je neopravdano kasnio najmanje pet mjeseci. 

Pored neopravdanog odlaganja i kašnjenja, sudija je, kako se navodi, prekršio i etičke standarde.

Sudija Čorlija je rekao da ostaje kod pismenog odgovora na tužbu, kazavši da prvi disciplinski prekršaj podrazumijeva njegovu objektivnu odgovornost.

“Ja sam dobio preko 100 predmeta žalbi na pritvor koji su prioritetniji. Ovaj predmet nije spadao u prioritetnije. Jedino što je moglo biti, da se zaista desilo i što bi mogla biti disciplinska odgovornost je zastarjelost, da je bio pritvorski predmet, planski predmet”, rekao je Čorlija, govoreći o prvom disciplinskom prekršaju. 

Govoreći o drugoj tački tužbe, Čorlija je naveo da je bila “haranga” protiv članova Sudskog vijeća i nakon što je Vrhovni sud FBiH prvi put ukinuo presudu, nakon čega su nazvani “članovima kriminalne grupe”.

“Nas niko nije zaštitio. Taj predmet nije bio prioritetan, osim što je bio medijski prisutan”, rekao je on, dodavši da kada su donijeli oslobađajuću presudu znao je da nema mogućnost žalbe i da se morao posvetiti pritvorskim predmetima, a dobijao je i pritvorske predmete sa presudama. 

Njegov propust je, prema ovoj tački, kako kaže, što nije formalno obavijestio predsjednicu suda.

“Nema društvene odgovornosti, niko nije trpio zbog ovog”, kazao je sudija. 

Ured disciplinskog tužioca (UDT) i sudija Čorlija su uložili materijalne dokaze, a Prvostepena disciplinska komisija im je sugerisala da pokušaju naći dogovor kako bi, zbog ekonomičnosti, stranke napravile sporazum. 

Glavna rasprava je zakazana za 1. juli.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija