Vijest

Glavnom tuzlanskom tužiocu Tomislavu Ljubiću umanjena plaća

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost Tomislava Ljubića, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, te mu je izrečena mjera smanjenje plaće na period od pet mjeseci.

Kantonalni sud i tužilaštvo u Tuzli. Foto: BIRN BiH.

Kako se navodi u saopćenju VSTV-a, Prvostepena disciplinska komisija je izrekla Tomislavu Ljubiću disciplinsku mjeru smanjenje plaće za iznos od deset odsto na period od pet mjeseci.

Ljubiću se tužbom na teret stavlja da je u pet predmeta kasnio u donošenju odluka o pritužbama na naredbe o nesprovođenju istrage te se time tereti da je počinio disciplinski prekršaj “neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca”.

Prema saopćenju VSTV-a, komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost tuženog zato što je i pored obaveze prema kojoj se pritužbe izjavljene na naredbe o neprovođenju i obustavi istrage trebaju riješiti najkasnije u roku od mjesec dana od dana prijema pritužbe u predmetima opšteg kriminala, odnosno u roku od tri mjeseca u predmetima u oblasti korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, te ratnih zločina.

Dodaje se da je u pet predmeta odluku po pritužbi protiv naredbe o nesprovođenju istrage donio po isteku zakonom predviđenog roka, odnosno nakon proteka perioda, u jednom od tih predmeta, i do dvije godine i tri mjeseca nakon podnošenja pritužbe.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija