Vijest

Zukić i ostali: Odbrana Amira Zukića traži oslobađajuću presudu

23. Maja 2022.16:47
Završnom riječi Odbrane Amira Zukića, koja je zbog nedostatka dokaza i prekršaja prava na imunitet zatražila oslobađajuću presudu, pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.


Amir Zukić Izvor: BIRN BiH

Senka Nožica, braniteljica prvooptuženog Zukića, u završnoj riječi navela je kako Tužilaštvo nije dokazalo da je njen branjenik posredovao u zapošljavanju, te kako mu nikakva nagrada nije data ili obećana.To je, smatra, bilo potrebno dokazati kako bi se dokazala i krivnja Zukića.

Nizom komentara na dokaze suprotne strane, Nožica je ocijenila kako je Tužilaštvo u ovom predmetu željelo stvoriti prividan odlučujući utjecaj Zukića na šestooptuženog Eseda Džananovića prilikom nezakonitog posredovanja pri zapošljavanju. Dodala je kako je Tužilaštvo samo pretpostavljalo, ali ne i dokazalo taj odlučujući utjecaj Zukića.

“Tužilaštvo u ovom krivičnom postupku nije ponudilo nijedan dokaz kojim bi dokazalo postojanje odlučujućeg utjecaja Amira Zukića na Esada Džananovića. Bez dokazivanja odlučujućeg utjecaja ne može se dokazati ovo krivično djelo”, pojasnila je Nožica.

Govoreći o samim tačkama optužnice, Nožica je kazala kako ne postoji niti jedan dokaz da je Zukić kontaktirao Džananovića za zaposlenja koja mu se stavljaju na teret, uz poseban osvrt na zapošljavanje Amela Škalje, kojem je i Tužilaštvo posvetilo pažnju. U slučaju zapošljavanja Škalje, dodala je Nožica, Tužilaštvo ne tvrdi da su radnje poduzimane uz bilo kakvu nagradu ili korist, kao i da optuženi Zukić i Asim Sarajlić nisu znali ništa o tom zapošljavanju.

Osvrnula se kratko i na optužbe za posjedovanje oružja, kazavši kako je navedeno oružje pripadalo Zukićevom ocu i da ono nije bilo u posjedu njenog branjenika. Iznijela je i stav kako nije dokazano formiranje bilo kakve grupe za izvršenje protivpravnih radnji, ali i kako su napravljena gruba odstupanja od zakonom predviđenog postupka prikupljanja dokaza.

Svoje izlaganje Nožica je zaključila mišljenjem kako je nedopustivo da se “zaključci o ispunjenju bitnih elemenata krivičnih djela u krivičnom postupku zasnivaju na notornim činjenicama”. Zbog toga su se, kako je rekla, stekli svi uslovi za oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je Zukić izvršio krivična djela, kao i da djela za koja je optužen nisu zakonom propisana kao krivična djela.

Zukiću se sudi zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Ahmed Žilić, drugi branilac Zukića, u svojoj završnoj riječi iznio je stajalište kako je grubo prekršeno pravo na imunitet Zukića, jer je u trenutku hapšenja bio izabrani dužnosnik i član Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. To je, smatra, dovelo do toga da je cijeli proces nezakonit, jer se protiv Zukića nije mogao ni voditi postupak zbog imuniteta.

Podsjetio je i na, kako smatra, nezakonito saslušavanje Zukićeve maloljetne djece tokom istrage, na izloženost porodice optuženog stalnom tajnom praćenju, koje je fotografijama zabilježilo jedno od djece, kao i na to da ga je, kao advokata, napao policijski inspektor koji je bio dio istrage.

Optuženi Zukić se kratkim obraćanjem pridružio završnoj riječi svojih branilaca.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 30. maj, kada je predviđeno izvođenje završnih riječi Odbrana optuženih Bibića te Senada i Nedžada Trake.

Enes Hodžić