Suđenje

Subotić i ostali: Arome za nargilu nisu evidentirane na graničnom prelazu u BiH

23. Maja 2022.15:16
U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su došli do informacija o grupi koja je nelegalno uvozila akcizne proizvode u Bosnu i Hercegovinu.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Vladan Rakanović, viši stručni saradnik Grupe za istrage Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), izjavio je kako je u junu 2020. godine bio dio tima koji je trebao ispitati određene neregularnosti na Graničnom prelazu Šamac (GP Šamac). Rekao je kako su informisani od šefa GP-a Šamac, koji im je prenio informacije kolega iz Hrvatske, kako se prema BiH kreće “rizična pošiljka koja treba da izbjegne mjere carinskog nadzora”.

On je kazao kako su o tome bili obaviješteni svi zaposleni na GP-u Šamac, ali da na robu koja je ušla nisu primijenili mjere carinskog nadzora. To su, kako je rekao, utvrdili nakon što su pregledali nadzorne kamere, tokom čega su dobili informacije da se radi o vozilu Milenka Panića iz Šamca.

“Mi smo pronašli Panića na njegovoj adresi i zamolili ga da otvori prtljažnik vozila, u kojem nismo ništa pronašli. Na mjestu koje je predviđeno za putnike pronašli smo određenu dokumentaciju, koju smo koristili u daljnjoj istrazi. Mi smo od Panića saznali da su bile dvije pošiljke – jedna u januaru, a druga u maju 2020. godine – i da su ušle na GP Šamac”, ispričao je Rakanović, dodavši da je Panić dao informacije o kretanju transporta.

Govoreći o dokumentima koji su pronađeni, Rakanović je kazao da se radilo o potvrdama o carinjenju, parkingu unutar graničnog prelaza i potvrdama s autoputa u Srbiji. Istragom je utvrđeno da se vozilo kretalo preko Hrvatske, Srbije, Bugarske do Turske, gdje je roba kupljena, i nazad.

Uvidom u akte Granične policije, ispričao je dalje Rakanović, utvrđeno je da su granicu u januaru prešli Milenko Panić i Blagoje Cvetković, koji je vozio, jer je Panić imao zabranu upravljanja motornim vozilom, a da je pošiljku nakon toga preuzeo Zoran Jovanović, koji je bio optužen u ovom predmetu, ali je priznao krivična djela “organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene krijumčarene robe” i “davanje dara i drugih oblika koristi”.

Na upit Odbrane da li je ta roba pronađena, Rakanović je rekao će to od njega bolje objasniti kolege iz SIPA-e.

Špiro Subotić je optužen da je, u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio sebi i drugima korist, te nanio štetu budžetu BiH, primio dar za sebe i drugoga da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti, odnosno posredovao pri ovakvom podmićivanju.

Ahmeda Beširevića optužnica tereti da je, u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio drugome korist i nanio štetu budžetu BiH.

Drugi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine, viši inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz Tuzle Slađan Skaramuca je izjavio kako su tokom ispitivanja četiri-pet uposlenika GP-a Šamac i izuzimanjem njihovih telefona došli do informacija o određenim dozama aroma nargile koje su ušle u BiH.

“Preko interneta sam, pretražujući portal Olx.ba nekoliko dana, došao do čovjeka koji prodaje arome za nargilu. Nazvao sam čovjeka, malo smo se cjenkali. Mrzilo me da odem u Bijeljinu, gdje je on bio, predstavio sam se ko sam i tražio da to donese, on mi je donio četiri kilograma pošiljke”, ispričao je Skaramuca.

Na pitanje Duška Tomića, koji brani Subotića, da li je imao naredbu da radi kao prikriveni istražitelj, Skaramuca je odgovorio da se nije radilo o posebnim istražnim radnjama, te da je tokom istrage telefonom razgovarao sa više ljudi.

Asim Crnalić, branilac Beširevića, pitao je Skaramucu da li se radi o robi iz prve i druge pošiljke, na šta je on odgovorio da je “siguran da se radi o robi iz te dvije pošiljke”.

Skaramuca je kazao kako je akcizna roba prošla tri granice, a da jedino nije evidentirana u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako su analizirali prelaske državne granice, te da je tokom istrage Zoran Jovanović, koji je priznao krivicu, rekao da je komunicirao sa Špirom Subotićem.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je za naredno ročište kao svjedoka pozvalo Jovanovića, čemu se Odbrana usprotivila rekavši da je taj svjedok pristrasan.

Suđenje će biti nastavljeno 6. juna.

Jasmin Begić