Vijest

Disciplinski postupak protiv Grčevića: Svjedok rekao da predsjednik suda nije davao sugestije

23. Maja 2022.16:43
Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u postupku protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, svjedočio je sudija Velibor Milićević.
Osnovni sud Brčko distrikta. Foto: BIRN BiH

On je na upit Dragana Oparnice, Grčevićevog punomoćnika, opisivao način na koji se formira jedno sudsko vijeće, zaključivši kako ga formira predsjednik vijeća. Na pitanje Oparnice da li predsjednik suda ima utjecaja na izbor članova vijeća, Milićević je kazao kako nije dobio nikakve sugestije.

Prema disciplinskoj tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio 29. decembra 2021. godine, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Jadranko Grčević se tereti za prekršaj “propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa”. On je bio član Sudskog vijeća u predmetu u kojem je njegov branilac učestvovao kao stranka u postupku.

Grčevića se tereti i za uporno i neopravdano kršenje pravila postupka zato što u 18 predmeta zaostavštine zapisnici ne odgovaraju stvarnom stanju, pri čemu se u zapisnicima navodi prisustvo sudije bez da je on prisustvovao i vodio ove predmete.

Prema trećoj tački tužbe, Grčević je presignirao predmet bez da je naveo razloge za presignaciju, čime je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.

Na sljedećem ročištu, planiranom za 30. juni 2022. godine, trebalo bi da svoj iskaz daju dva svjedoka.

Irvin Pekmez